Βόζεμπργκ_ευρωβουλευτής_σεισμός_Κω_Δωδεκάνησα

Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη: «Σταθερό νομικό πλαίσιο για τους ευρωπαϊκούς λιμένες το ”κλειδί” για επενδύσεις»

Βρυξέλλες, 11 Οκτωβρίου 2016

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη:

«Σταθερό νομικό πλαίσιο για τους ευρωπαϊκούς λιμένες

το κλειδί για επενδύσεις»

 

Ύστερα σχεδόν από δύο χρόνια συνεχών διαπραγματεύσεων, ψηφίστηκαν σήμερα Τρίτη 11 Οκτωβρίου, στην επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού, οι νέοι κανόνες για την ελεύθερη οργάνωση των λιμενικών υπηρεσιών και τη χρηματοδοτική διαφάνεια των λιμένων. Η εισηγήτρια της σχετικής έκθεσης για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (Ε.Λ.Κ.), ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη δήλωσε ότι το τελικό κείμενο αποτελεί προϊόν εντατικών εργασιών, που διήρκησαν επί μακρόν και κατέληξαν σε μια ουσιαστική συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου. Η νέα νομοθεσία θα διέπει τα ευρωπαϊκά λιμάνια και πρόκειται να επικυρωθεί από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο τον προσεχή Δεκέμβριο.

 

Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, η κυρία Βόζεμπεργκ υπογράμμισε ότι δεν επιχειρείται να επιβληθεί ένα συγκεκριμένο μοντέλο διαχείρισης των λιμενικών υπηρεσιών στα Κράτη – Μέλη, ενώ οι αρχές των λιμένων παραμένουν ανεξάρτητες, γεγονός που ενισχύει τον ανταγωνισμό.

 

Την ίδια στιγμή, προβλέπεται μεγαλύτερη οικονομική διαφάνεια και σεβασμός των ελάχιστων απαιτήσεων για την παροχή λιμενικών υπηρεσιών. Παράλληλα, ενσωματώνονται σχετικές ρυθμίσεις για τον περιορισμό του αριθμού των παρόχων υπηρεσιών, τη δυνατότητα επιβολής δημόσιας υπηρεσίας και μια σειρά ευνοϊκών διατάξεων για τα μικρά λιμάνια, ώστε να αποφευχθεί η δυσανάλογη διοικητική επιβάρυνση και τα πρόσθετα κόστη.

 

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής τόνισε ότι ο εν λόγω Κανονισμός παρέχει δίκαιους όρους ανταγωνισμού, συγκεκριμένους κανόνες διαφάνειας και ασφάλειας δικαίου, δημιουργώντας ένα σταθερό νομικό πλαίσιο για τους ευρωπαϊκούς λιμένες, που θα αποτελέσει τη βάση για την εκδήλωση μεγαλύτερου επενδυτικού ενδιαφέροντος.

 

Ειδικά για την Ελλάδα η κυρία Βόζεμπεργκ δήλωσε:

 

«Η Ελλάδα, μια χώρα με μακρά και ισχυρή παράδοση στη ναυτιλία και με 25 ελληνικά λιμάνια να εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής της νέας νομοθεσίας, μπορεί να επωφεληθεί ιδιαίτερα, καθώς το νέο αυτό πλαίσιο κανόνων ενισχύει την αποδοτικότητα των λιμενικών υπηρεσιών, δημιουργεί κατάλληλο έδαφος για προσέλκυση νέων επενδύσεων σε δύσκολες εποχές για τη χώρα και συμβάλλει παράλληλα στη γενικότερη οικονομική ανάπτυξη».