Ακρόαση νέου Επιτρόπου για την ασφάλεια: Ερώτηση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε το σχετικό βίντεο:

 

Στην ακρόαση του υποψήφιου Βρετανού Επιτρόπου για θέματα ασφάλειας, Sir Julian King, στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (LIBE), συμμετείχε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, ως μέλος της Επιτροπής και Αντιπρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για Νομικές και Εσωτερικές Υποθέσεις.

 

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής έδωσε έμφαση στην εντατικοποίηση του αγώνα για την παρακολούθηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και έθεσε ερώτημα στο νέο υποψήφιο Επίτροπο σχετικά με την ανάγκη επέκτασης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στον τομέα αυτό, ώστε να καλύπτει τις πληρωμές εντός ΕΕ, οι οποίες δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του αντίστοιχου προγράμματος παρακολούθησης χρηματοδότησης της τρομοκρατίας μεταξύ Ε.Ε. – Η.Π.Α.

 

Ολόκληρη η ερώτηση της Ελίζας Βόζεμπεργκ:

 

«Κύριε King, έχετε δηλώσει ότι μέσα στις προτεραιότητές σας είναι ο αποκλεισμός της πρόσβασης των τρομοκρατών στη χρηματοδότηση. Αυτό το επαναλάβατε και σήμερα, αναφερόμενος σε κάποιες επικείμενες πρωτοβουλίες από την Επιτροπή.

 

Με αυτό το δεδομένο παρακαλώ να μας ενημερώσετε, εάν προτίθεστε να φέρετε νομοθετική πρόταση για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού προγράμματος παρακολούθησης χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, που θα καλύπτει πραδείγματος χάρη πληρωμές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το δεδομένο ότι αυτές δεν περιλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής ανάλογου πρόγράμματος μεταξύ Ε.Ε. και Η.Π.Α.;» 

 

Ο υποψήφιος Επίτροπος, απαντώντας στην Ελληνίδα ευρωβουλευτή, δεσμεύθηκε ότι η Επιτροπή υπό το φως των νέων απειλών θα αξιολογήσει εκ νέου τη σκοπιμότητα θεσμοθέτησης ενός ευρωπαϊκού προγράμματος παρακολούθησης χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (EU TFTP), που θα περιλαμβάνει και τις πληρωμές εντός της ζώνης του ευρώ.

 

Ένα τέτοιο πρόγραμμα είχε απορριφθεί πριν από μερικά χρόνια αλλά, κατά το νέο Επίτροπο, τα δεδομένα της τρομοκρατίας άλλαξαν και ενδεχομένως να χρήζει συμπλήρωσης  η σχετική συμφωνία Ε.Ε. – Η.Π.Α. με ένα αντίστοιχο ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Εντούτοις, ο υποψήφιος Επίτροπος δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η συμφωνία με τις Η.Π.Α., που εδράζεται στη Europol, λειτουργεί αποτελεσματικά μέχρι στιγμής και αποδείχθηκε ιδιαίτερα χρήσιμη στην ανίχνευση τρομοκρατικών απειλών μετά τις τελευταίες επιθέσεις που βίωσε η Ευρώπη.