Παρέμβαση Βόζεμπεργκ: «Απαράδεκτο να κατηγορείται η Ελλάδα χωρίς στοιχεία για την απώλεια ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα»

Τον ρόλο του Frontex για ισχυρές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο υπογράμμισε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του ΕΛΚ, κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, με παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο στο πλαίσιο σχετικής συζήτησης, παρουσία της αρμόδιας Ευρωπαίας Επίτροπου για θέματα μετανάστευσης, κ. Ylva Johansson.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, αναφερόμενη σε ζητήματα διαχείρισης των συνόρων, είπε χαρακτηριστικά ότι το μεταναστευτικό είναι εξαιρετικά σύνθετο ζήτημα που απαιτεί ολιστική ευρωπαϊκή προσέγγιση. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι απαράδεκτο να κατηγορείται η Ελλάδα ότι έχει ευθύνη για την απώλεια ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα χωρίς μαρτυρίες, χωρίς στοιχεία και χωρίς δεδομένα.

Η κ. Βόζεμπεργκ χαρακτήρισε ήρωες τις γυναίκες και τους άντρες της Ελληνικής Ακτοφυλακής και επισήμανε ότι στην Ελλάδα μόνο την τετραετία 2019-2023 πάνω από 40.000 άνθρωποι διασώθηκαν σε περίπου 1300 περιστατικά και εξαρθρώθηκαν 67 εγκληματικές οργανώσεις με τη σύλληψη 270 διακινητών. 

 Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση της κ. Βόζεμπεργκ:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Συζητούμε πάλι, ακόμη μια φορά, για τα σύνορα, ένα θέμα το οποίο χρειάζεται ευρωπαϊκή και ολιστική προσέγγιση.

Κυρία Επίτροπε, θεωρούμε απαράδεκτο να κατηγορείται μια χώρα πρώτης υποδοχής χωρίς επιχειρήματα και στοιχεία. Να κατηγορείται η Ελλάδα ότι έχει ευθύνη για την απώλεια ανθρώπινων ζωών χωρίς μαρτυρίες, χωρίς στοιχεία, χωρίς δεδομένα. 

Θέλετε να ακούσετε ποια είναι τα δεδομένα; Ότι οι άντρες και οι γυναίκες της Ελληνικής Ακτοφυλακής είναι ήρωες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Μόνο την τελευταία τετραετία 2019-2023 διέσωσαν 40.000 ανθρώπους στη θάλασσα σε 1300 περίπου περιστατικά και συνελήφθησαν 270 διακινητές από 67 εγκληματικές οργανώσεις. Αυτός είναι ο ρόλος της Ελλάδας και καθενός από εμάς.

Κανείς δεν δικαιούται να είναι και να ισχυρίζεται ότι είναι περισσότερο ανθρωπιστής από τον άλλον. Όλοι νοιαζόμαστε για ένα κοινό πρόβλημα και προσπαθούμε να βρούμε λύση. Αλλά πώς θα βρούμε λύση, αν δεν αποφασίσουμε ότι το μείζον και το κύριο πρόβλημα, όπως επισημάνατε και εσείς κυρία Επίτροπε, είναι οι διακινητές και ο τρόπος με τον οποίο παράνομα ωθούν τους απελπισμένους ανθρώπους σε ένα αχαρτογράφητο τοπίο.

Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να διασωθούν παρά μόνο αν έχουμε μια πραγματικά ισχυρή επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, πάντοτε σε συνεργασία με τον Frontex και πάντοτε ακολουθώντας το διεθνές δίκαιο.

Διαφορετικά ο καθένας που αρθρώνει μια διαφορετική φωνή προκειμένου να κατηγορήσει τις χώρες πρώτης υποδοχής, συνάδελφοι θα μου επιτρέψετε να πω, δεν βοηθά το πρόβλημα.

Σας ευχαριστώ πολύ».