Βόζεμπεργκ_ευρωβουλευτής_παρέμβαση_προστασία_θυμάτων_εγκληματικές_ενέργειες_νομοθεσία_αυστηρή_ΕΕ_οδηγία_χώρες

Παρέμβασή μου για την προστασία των θυμάτων εγκληματικών ενεργειών

 

Στρασβούργο, 31 Μαΐου 2018

 

Παρέμβαση Ελίζας Βόζεμπεργκ για την προστασία των θυμάτων εγκληματικών ενεργειών

Την ανάγκη να αναλάβει η Ε.Ε. ολιστική και συντονισμένη δράση για τη θέσπιση ελάχιστων προτύπων σχετικά με τα δικαιώματα, την υποστήριξη και την προστασία των θυμάτων της εγκληματικότητας τόνισε με παρέμβαση  στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ., κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, με πολυετή εμπειρία στη μαχόμενη ποινική δικηγορία, υπογράμμισε ότι σοβαρές εγκληματικές πράξεις όπως η εμπορία ανθρώπων, η σεξουαλική κακοποίηση, τα εγκλήματα μίσους αλλά και η τρομοκρατία αυξάνονται σε ένταση και συχνότητα τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη με τα θύματα να είναι καθημερινά χιλιάδες συμπολίτες μας που χρήζουν ειδικής μεταχείρισης και προστασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Βόζεμπεργκ ζήτησε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εναρμόνιση των ευρωπαϊκών νομοθεσιών στον τομέα αυτό και συνεργασία των κρατών μελών και των αρμόδιων φορέων, ώστε τα θύματα απάνθρωπων ενεργειών να βρεθούν στο επίκεντρο του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης και να ενισχυθούν τα δικαιώματά τους, ανεξάρτητα από το κράτος μέλος όπου διαπράχθηκε η αξιόποινη πράξη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της Ελίζας Βόζεμπεργκ :

  «Καθημερινά στην Ευρώπη πολλοί συμπολίτες μας πέφτουν θύματα σοβαρών εγκληματικών ενεργειών, ωστόσο μόνο ένας μικρός αριθμός τέτοιου είδους εγκλημάτων καταγγέλλονται στην αστυνομία.

Η σωστή εφαρμογή της ευρωπαϊκής Οδηγίας που ορίζει τις δεσμευτικές υποχρεώσεις των κρατών μελών για τα θύματα βίας, τρομοκρατίας, εγκλημάτων μίσους, σεξουαλικής κακοποίησης και εμπορίας ανθρώπων δεν αποτελεί παρά την ελάχιστη αναγκαία αντίδραση κάθε δημοκρατικής κοινωνίας για τη θωράκιση των δικαιωμάτων όχι μόνο των ίδιων των θυμάτων αλλά και των οικογενειών τους.

 Επιπλέον, η προστασία των δικαιωμάτων των θυμάτων της εγκληματικότητας δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στα αυστηρά χρονικά πλαίσια μίας ποινικής δίκης, αλλά είναι απαραίτητο να παρέχεται εφ’ όρου ζωής. Ως εκ τούτου, απαιτείται μια καθολική προσέγγιση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε τα θύματα τέτοιους είδους απάνθρωπων ενεργειών να τοποθετηθούν στο επίκεντρο του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης και να ενισχυθούν τα δικαιώματά τους, απολαμβάνοντας το ίδιο επίπεδο προστασίας ανεξάρτητα από τον τόπο όπου διαπράχθηκε η αξιόποινη πράξη.

Πρέπει να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη και να βοηθήσουμε τα θύματα να αναφέρουν το έγκλημα, ενώ παράλληλα τόσο τα συστήματα ποινικής δικαιοσύνης, όσο και οι φορείς της κοινωνίας πρέπει να συνεργαστούν ώστε να παράσχουν υποστήριξη στα θύματα, προκειμένου να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους».