Χαιρετισμός στην εκδήλωση του Σπιτιού της Ευρώπης «Βύρων» με θέμα : «Το Ευρωπαϊκό Όραμα – Οι Ευρωπαϊκές Αξίες και το Μέλλον της Ευρώπης»

Φίλες και Φίλοι,

Θέλω να συγχαρώ θερμά το Σύλλογό σας «Το Σπίτι της Ευρώπης Βύρων», ο οποίος με τις αξιέπαινες πρωτοβουλίες που με συνέπεια αναλαμβάνει καθ’ όλη τη διάρκεια της εικοσαετούς του πορείας, αναδεικνύει το ευρωπαϊκό ιδεώδες και εργάζεται με ζήλο για την ισχυροποίηση των δεσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και τα άλλα Ευρωπαϊκά κράτη.

Στην εποχή μας τέτοιες πρωτοβουλίες είναι πιο πολύτιμες από ποτέ, καθώς μια σειρά προβλημάτων, με προεξάρχοντα τη βαθιά οικονομική κρίση και το πρωτόγνωρο προσφυγικό και μεταναστευτικό ρεύμα, έχουν δυναμώσει τις φωνές όχι μόνο του ευρωσκεπτικισμού, αλλά ακόμη και του ευρωαρνητισμού, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται το κοινό Ευρωπαϊκό μας όραμα και να τίθενται σε κίνδυνο κατακτήσεις δεκαετιών.

Η Ευρώπη καλείται σήμερα να διαχειριστεί ζητήματα υπαρξιακής σημασίας, όπως το πόσο ανοιχτή, φοβική ή αλληλέγγυα θα είναι, σε μια χρονική συγκυρία, κατά την οποία έχουμε φθάσει στο σημείο να διακυβεύεται ακόμη και ένα από τα βασικά ευρωπαϊκά κεκτημένα, αυτό της κατάργησης των εσωτερικών συνόρων και της ελεύθερης διακίνησης των ανθρώπων. Καλείται επίσης να διαχειριστεί ακόμη και το κεντρικό ιδεολόγημα της πολυπολιτισμικής ευρωπαϊκής κοινωνίας.

Απέναντι σε αυτές τις μεγάλες προκλήσεις εμείς απαντάμε με περισσότερη Ευρώπη και περισσότερη δημοκρατία. Απαντάμε με την Ευρώπη που θέλουμε : Μία Ευρώπη αξιών, συνοχής και αλληλεγγύης, προσηλωμένη στα δημοκρατικά ιδεώδη, που θα διαπνέεται από τις αρχές του κράτους δικαίου, θα αμβλύνει τις σημερινές ανισότητες, θα ξαναβρεί το χαμένο της προσανατολισμό και θα φέρει και πάλι κοντά τους πολίτες!

Για μια τέτοια Ευρώπη εργαζόμαστε και αγωνιζόμαστε!