Ευρωπαϊκή πολιτική για την πρόληψη της παραβατικότητας των ανηλίκων.

Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά τη λήξη των περιορισμών από την πανδημία, σ’ όλη την Ε.Ε. παρουσιάστηκε ανησυχητική αύξηση φαινομένων παιδικής παραβατικότητας. Και στη χώρα μου την Ελλάδα, απανωτά κρούσματα βίας με πρωταγωνιστές ανήλικους σε ρόλο θύματος ή θύτη εντυπωσιάζουν αρνητικά. Δεν αναφερόμαστε μόνο σε σχολικό εκφοβισμό αλλά και σε αξιόποινες πράξεις, ακόμη και κακουργήματα και πληθώρα εγκλημάτων μίσους.

Οι ειδικοί εστιάζουν σε γονεϊκό ή εκπαιδευτικό έλλειμμα αλλά κυρίως στον καταλυτικό ρόλο του διαδικτύου. Διότι παιδιά και έφηβοι αδυνατούν να διαχειριστούν ποικιλία ερεθισμάτων και σε πολλές περιπτώσεις ταυτίζονται με τους δράστες. Η στρατηγική της ΕΕ για τη νεολαία και η Οδηγία  δικονομικών εγγυήσεων για ύποπτους ή κατηγορούμενους ανηλίκους δεν αρκεί.

Είναι επιτακτική ανάγκη σήμερα, με εκστρατείες ενημέρωσης, προβολή υγιών προτύπων και ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας να υπάρξει άμεσα οργανωμένη ευρωπαϊκή πολιτική πρόληψης της παιδικής παραβατικότητας. Οφείλουμε να ελέγξουμε αποτελεσματικά το φαινόμενο πριν προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.