Ερώτηση Βόζεμπεργκ για την παράνομη σύλληψη του ομογενή υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας στην Αλβανία

Με αφορμή το γεγονός ότι δύο ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές στην Αλβανία συνελήφθη από τις αλβανικές αρχές ο ομογενής υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας, Διονύσης – Φρέντη Μπελέρης, χωρίς λόγο και με μεθόδους που παραπέμπουν σε παρακράτος, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ., κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν ζητώντας άμεση αντίδραση.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ζητάει από την Ε.Ε. να  προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

 Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της Ελίζας Βόζεμπεργκ:

«Σοβαρή ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι δύο ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές στην Αλβανία συνελήφθη από τις αλβανικές αρχές ο υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας, Διονύσης – Φρέντη Μπελέρης, χωρίς λόγο και με μεθόδους που παραπέμπουν σε παρακράτος, όπως αναφέρουν αλβανικά μέσα.

Κατά του υποψήφιου δημάρχου είχε εξαπολύσει σκληρή επίθεση μερίδα του αλβανικού τύπου καθώς και ο ίδιος ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, που λίγες ώρες πριν από τη σύλληψή του φέρεται να δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό, πως την επομένη των εκλογών «θα λογαριαστεί προσωπικά μαζί του»

Ωστόσο, κατόπιν έντονων αντιδράσεων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και σχετικού διαβήματος του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, ο υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος.  

Δεδομένου ότι το παραπάνω γεγονός αποτελεί επίθεση εναντίον του Ελληνισμού της Αλβανίας, ερωτάται η Επιτροπή:    

– Σκοπεύει να αντιδράσει άμεσα και ποιες ενέργειες προτίθεται να αναλάβει για την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία;».