Ερώτηση Βόζεμπεργκ για την παράνομη κράτηση και απέλαση από την Τουρκία του Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Με αφορμή την προκλητική στάση της Τουρκίας απέναντι στον Πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, κ. Γ. Βαρυθυμιάδη, που κρατήθηκε παράνομα για έξι ώρες στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και εν συνεχεία απελάθηκε, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του ΕΛΚ, κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνιδη, κατέθεσε σχετική ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής υπογραμμίζει ότι η Τουρκία παραβιάζει με κάθε ευκαιρία τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και εξακολουθεί να εφαρμόζει καταχρηστικές πρακτικές που δεν συνάδουν με τις ευρωπαϊκές αξίες και τα ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κ. Βόζεμπεργκ καλεί την Κομισιόν να λάβει σοβαρά υπόψη αυτό το περιστατικό σε βάρος του Έλληνα πολίτη που ταξίδευε με όλες τις νόμιμες διατυπώσεις και να αντιδράσει άμεσα στην παράνομη στάση της Τουρκίας, που σταθερά προκαλεί προβλήματα καταστρατηγώντας κάθε έννοια κράτους δικαίου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της κ. Βόζεμπεργκ:

Σε εφιάλτη μετατράπηκε η μετάβαση στην Τουρκία του Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, κ. Γ. Βαρυθυμιάδη, ο οποίος θα παρίστατο στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία της Παναγίας Σουμελά για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Πόντο. 

Χωρίς καμία αιτιολογία και χωρίς να δοθούν οι απαιτούμενες εξηγήσεις, οι τουρκικές αρχές κήρυξαν τον εκπρόσωπο του Ποντιακού Ελληνισμού ως persona non grata, τον κράτησαν παράνομα επί έξι ώρες στα κρατητήρια του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης ενώ παράλληλα του αφαίρεσαν το δικαίωμα επικοινωνίας με εκπρόσωπο του Ελληνικού Προξενείου.

Δεδομένης της παράνομης και καταχρηστικής στάσης των τουρκικών αρχών, που παραβιάζει κατάφωρα τα θεμελιώδη δικαιώματα ενός Έλληνα αλλά και Ευρωπαίου πολίτη και καταστρατηγεί κάθε έννοια κράτους δικαίου, ερωτάται η Επιτροπή:

– Πως αξιολογεί το παραπάνω περιστατικό στο πλαίσιο των ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία;

– Πως σκοπεύει να αντιδράσει στην παραπάνω προκλητική και άκρως προσβλητική τουρκική ενέργεια;