Μετανάστες_πρόσφυγες_προσφυγικές_ροές_αύξηση_συμφωνία_ΕΕ-Τουρκίας_Συνέντευξη_Βόζεμπεργκ_ευρωπαϊκό_κοινοβούλιο_DW_Deutsche Welle_παρέμβαση_ολομέλεια_εσωτερική_ασφάλεια_προκλητική_στάση_τουρκίας_αυξημένες_μεταναστευτικές_ροές

Ερώτησή μου για τις τουρκικές απειλές με φόντο το προσφυγικό

Βρυξέλλες, 25 Ιουλίου 2019

 

Ερώτηση Ελίζας Βόζεμπεργκ για τις τουρκικές απειλές με φόντο το προσφυγικό

 

Με αφορμή τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές των τελευταίων μηνών από την Τουρκία προς την Ελλάδα αλλά και τις κλιμακούμενες τουρκικές απειλές περί αναστολής της συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων που έχει συνάψει η Τουρκία με την Ε.Ε., η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι η τουρκική πλευρά έχει απειλήσει ευθέως και κατ’ επανάληψη την Ε.Ε. ότι θα ανοίξει τα σύνορά της, κατακλύζοντας την Ευρώπη με πρόσφυγες και μετανάστες. Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Βόζεμπεργκ καλεί την Επιτροπή να αξιολογήσει τα γεγονότα και να αντιδράσει στις τουρκικές πιέσεις, καθώς μια τέτοια αδιάλλακτη και προκλητική στάση συνιστά σοβαρή απειλή και δημιουργεί διαρκή κίνδυνο μονομερούς αθέτησης της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της ευρωβουλευτού:

«Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, τους τελευταίους μήνες σε ολόκληρο το μέτωπο από τον Έβρο έως τα νησιά του Αιγαίου παρατηρούνται έντονα αυξητικές τάσεις στις μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στο χρονικό διάστημα 20 Ιουνίου – 20 Ιουλίου σημειώθηκε αύξηση έως 30% στις ροές, καθώς μόνο στα τρία νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου, Λέσβο, Χίο και Σάμο οι αφίξεις άγγιξαν τα 3.200 άτομα, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, που οι ροές ήταν περίπου στα 2.130 άτομα.

           Την ίδια στιγμή, η Τουρκία δια στόματος του Υπουργού Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ως αντίποινα ότι θα αναστείλει τη συμφωνία επανεισδοχής προσφύγων που έχει συνάψει με την Ε.Ε., αντιδρώντας στις κυρώσεις που της επέβαλε η Ένωση λόγω των παράνομων δραστηριοτήτων της στην κυπριακή ΑΟΖ.

           Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Τουρκία έχει απειλήσει ευθέως και κατ’ επανάληψη ότι θα ανοίξει τα σύνορά της, κατακλύζοντας την Ευρώπη με πρόσφυγες και μετανάστες, ερωτάται η Επιτροπή:

           Πώς αξιολογεί αυτές τις εξελίξεις; Θεωρεί ότι οι αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά και στον Έβρο καθώς και οι τουρκικές απειλές συνιστούν σοβαρό κίνδυνο μονομερούς αθέτησης της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό;».