Ελίζα Βόζεμπεργκ: Το μεταναστευτικό δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση ούτε για ποσοτικοποίηση του ανθρωπισμού

Δείτε εδώ την παρέμβαση: https://youtu.be/g7WgU2PKGGM

Στα πρόσφατα τραγικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στα σύνορα Ισπανίας-Μαρόκου αναφέρθηκε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του ΕΛΚ και μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, με παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο σε σχετική συζήτηση που διεξήχθη παρουσία της αρμόδιας Ευρωπαίας Επιτρόπου, κ. Ylva Johansson.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης και ασύλου από την ευρωομάδα της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι το μεταναστευτικό δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση ούτε για ποσοτικοποίηση του ανθρωπισμού. Η ανθρώπινη ζωή είναι για όλους υπέρτατη αξία και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για το διαχωρισμό των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάσει γεωγραφικής θέσης.

Για ακόμη μια φορά, η κ. Βόζεμπεργκ αναφέρθηκε στην εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων από τρίτες χώρες και από τα κυκλώματα των διακινητών, υπογραμμίζοντας ότι η λύση για να μην γινόμαστε μάρτυρες τραγικών θανάτων στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης πηγάζει από τις ευρωπαϊκές αξίες, την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου και τη δίκαιη ανάληψη ευθυνών με ειλικρινή αλληλεγγύη.

 Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της Ελίζας Βόζεμπεργκ:

«Κύριοι συνάδελφοι,

Είκοσι τρεις ακόμη συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους υπό τραγικές συνθήκες, γεγονός που μας καλεί να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

Το μεταναστευτικό δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση ούτε για ποσοτικοποίηση του ανθρωπισμού. Η ανθρώπινη ζωή είναι για όλους υπέρτατη αξία. Ούτε προσφέρεται για διαχωρισμό των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάσει γεωγραφικής θέσης.

Κυρίως δεν πρέπει να επιτρέψουμε εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων χάριν σκοπιμοτήτων. Οφείλουμε να δείξουμε στην πράξη μηδενική ανοχή στο άθλιο έργο των διακινητών και όσων τους στηρίζουν.

Συνάδελφοι, η απάντηση στο πρόβλημα πηγάζει από το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αξίες. Είναι η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, είναι η δίκαιη ανάληψη ευθυνών με ειλικρινή αλληλεγγύη και είναι η σοβαρή, αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, αναφαίρετο δικαίωμα κάθε κράτους μέλους».