Ελίζα Βόζεμπεργκ: Κάθε δημοκρατική χώρα έχει δικαίωμα να φυλάσσει τα εξωτερικά σύνορά της από παράνομες ενέργειες

Με ηχηρή παρέμβαση κατά τη χτεσινή σημαντική συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων σχετικά με την κατάσταση της  μετανάστευσης στην Ελλάδα, παρουσία του Έλληνα Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Νότη Μηταράκη, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του ΕΛΚ κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη αναφέρθηκε στις έωλες κατηγορίες περί έλλειψης κράτους δικαίου και παράνομων επαναπροωθήσεων μεταναστών από τις ελληνικές αρχές. 

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ευχαρίστησε τον Έλληνα Υπουργό για την αναλυτική ενημέρωση και τις λεπτομερείς απαντήσεις που έδωσε στα μέλη της Επιτροπής σχετικά με το εν λόγω κρίσιμο ζήτημα για την Ελλάδα. Μάλιστα, στάθηκε στην αναφορά του Υπουργού ότι δεν υπάρχει περίπτωση στην Ελλάδα να υπάρξει καταγγελία που δεν θα τύχει έρευνας είτε των ελληνικών αρχών είτε διεθνών οργανισμών είτε των αρμόδιων ανεξάρτητων αρχών.

Μεταξύ άλλων, η κ. Βόζεμπεργκ ανέδειξε το τελευταίο περιστατικό έρευνας και διάσωσης στα ελληνικά χωρικά ύδατα από τις γυναίκες και τους άνδρες του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος, τονίζοντας ότι μιλάμε για τους ίδιους ανθρώπους που κατηγορούνται χωρίς στοιχεία, χωρίς επιχειρήματα και χωρίς αποδείξεις ως εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου που ασκούν βία σε μετανάστες.

 Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της Ελίζας Βόζεμπεργκ:

«Κύριε Υπουργέ,

Ευχαριστούμε που ήρθατε να μας ενημερώσετε. Εκτιμώ ότι έχετε απαντήσει με κάθε λεπτομέρεια και με στοιχεία συγκεκριμένα στις ερωτήσεις που τέθηκαν.

Πήρα το λόγο γιατί άκουσα πράγματα, τα οποία θα έπρεπε να εξηγηθούν. Άκουσα από συναδέλφους μου ότι στην Ελλάδα ασκείται βία κατά των απελπισμένων αυτών ανθρώπων, άκουσα ότι οι εκθέσεις οργανισμών με κύρος αντιστρατεύονται την τουρκική προπαγάνδα, άκουσα ότι δεν έχουνε τύχει τιμωρίας δράστες απωθήσεων, και θέλω να ρωτήσω:

Σας ακούγονται σοβαρές οποιεσδήποτε καταγγελίες στερούνται αποδείξεων, μαρτυρικών στοιχείων, καταθέσεων, καταθέσεων συγγενών ή υπάρξεως θυμάτων; Δεν υπάρχει τίποτα απ’ όλα αυτά, υπάρχουν μόνο καταγγελίες οι οποίες ερευνώνται. Εσείς, κύριε Υπουργέ, μας είπατε ότι δεν υπάρχει περίπτωση στην Ελλάδα να υπάρξει καταγγελία που δεν θα τύχει έρευνας είτε των αρμοδίων αρχών στην Ελλάδα είτε διεθνών οργανισμών είτε ανεξάρτητων αρχών.

Δεύτερον, θυμάται κανείς ή όχι ότι από το 2016 στην κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας είχε υποχρέωση η Τουρκία να ελέγξει τα κυκλώματα των διακινητών και δεν έχουμε ούτε ένα εξαρθρωμένο κύκλωμα. Μήπως σας διαφεύγει της προσοχής ότι μόλις πριν από ένα μήνα πέντε πλοιάρια ταυτόχρονα ξεκίνησαν από τα παράλια της Τουρκίας προς τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και ιδιαίτερα τη Σάμο και τη Λέσβο, και οι άνθρωποι αυτοί διασώθηκαν όλοι από τους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος της Ελλάδας, οι οποίοι κατηγορούνται από εκείνους που δίνουν αυτές τις πληροφορίες στα δημοσιεύματα ότι άσκησαν βία. Χωρίς στοιχεία, χωρίς επιχειρήματα, χωρίς αποδείξεις επαναλαμβάνω.

Τελειώνω λέγοντας, ότι για να κατηγορείται η Ελλάδα για έλλειψη κράτους δικαίου, θα έπρεπε να είναι, αν μη τι άλλο, τεκμηριωμένο κατ’ απόλυτο τρόπο από εκείνους που το ισχυρίζονται. Σας μιλάει μια Ελληνίδα που δεν κατηγόρησε ούτε τις χώρες του Βίζενγκραντ όταν αρνήθηκαν την αλληλεγγύη στην πράξη.

Να συμφωνήσουμε όλοι ότι κάθε δημοκρατική χώρα έχει δικαίωμα να φυλάσσει τα εξωτερικά σύνορά της από παράνομες ενέργειες. Αυτό λέει το διεθνές δίκαιο, αυτό επιβάλλουν οι κανόνες».