Εκδήλωση Ελίζας Βόζεμπεργκ για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Με αφορμή την Παγκόσμια  Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η Ευρωβουλευτής της ΝΔ και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ελίζα Βόζεμπεργκ διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα «Αύξηση της βίας κατά των γυναικών, αιτίες και πολιτικές αντιμετώπισης», στο ξενοδοχείο Athens Plaza. 

           Ομιλήτριες ήταν η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Αννίτα Δημητρίου, η Βουλευτής Α` Αθηνών, πρώην Υπουργός  και  Πρόεδρος του Κέντρου Μελετών Πολιτικής για το Φύλο και την Ισότητα Όλγα Κεφαλογιάννη και η ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής FEMM Ελίζα Βόζεμπεργκ.

           Στην εκδήλωση συμμετείχε η Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων και Ισότητας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ.) Σοφία Βαγενά και συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Ιορδάνης Χασαπόπουλος.

           Η Αννίτα Δημητρίου, μεταξύ άλλων, τόνισε την ανάγκη ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου σε κάθε νομοθετική πρωτοβουλία, αναφέρθηκε στα κοινωνικά στερεότυπα που αναπαράγουν τις διακρίσεις εις βάρος των γυναικών και έδωσε έμφαση στην σημασία της χρήσης γλώσσας ευαισθητοποιημένης ως προς το φύλο.

           Η Όλγα Κεφαλογιάννη εστίασε στις προκαταλήψεις που ευνοούν την έμφυλη βία, υπογράμμισε την ανάγκη χάραξης μιας ολοκληρωμένης και συνεκτικής πολιτικής για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και επεσήμανε τη σημασία της ενδυνάμωσης των αποτρεπτικών παραγόντων για την εκδήλωση βίας μέσα από την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση. 

           Η Ελίζα Βόζεμπεργκ ανέδειξε τη διεθνή διάσταση του φαινομένου της έμφυλης βίας, παρουσίασε τις νομοθετικές εξελίξεις στο χώρο της ΕΕ και τόνισε την ανάγκη ενθάρρυνσης και στήριξης των γυναικών θυμάτων βίας. Αναφέρθηκε επίσης στην έγκριση από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της νομοθετικής Έκθεσης που υπέβαλε με θέμα το  φαινόμενο της έμφυλης διαδικτυακής βίας, η οποία αναμένεται  να αποτελέσει τη βάση για την σχετική πρόταση Οδηγίας.