20 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

20 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 

Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στους πρόσφυγες και φέρνει στο μυαλό μας τις εικόνες εκατοντάδων χιλιάδων εκτοπισμένων ανθρώπων που τα τελευταία χρόνια αναζητούν μία καλύτερη τύχη στην Ευρώπη μακριά από πολέμους, κακουχίες και διώξεις κάθε είδους.

Παράλληλα, είναι μία καλή ευκαιρία να αναγνωρίσουμε και πάλι το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής, που αν και βυθισμένη σε μία δίνη κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων, δεν ύψωσε τείχη αλλά υποδέχτηκε χιλιάδες δυστυχισμένους ανθρώπους με αισθήματα φιλοξενίας και αλληλεγγύης.

Την ίδια αλληλεγγύη περιμένει ακόμα ο ελληνικός λαός από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, όπως άλλωστε επιτάσσουν οι Ευρωπαϊκές συνθήκες για τη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά μέχρι στιγμής τη λαμβάνει με το σταγονόμετρο και ενίοτε καθόλου.

Είναι γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση την τελευταία διετία έστειλε λάθος μηνύματα για το προσφυγικό, απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση σε κάθε είδους μετανάστες να περάσουν τα ελληνικά σύνορα. Από την άλλη, δύο χρόνια μετά το μεγάλο ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης η Ευρώπη συνεχίζει να αναλώνεται σε ένα παιχνίδι μετάθεσης ευθυνών για την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα. Το πρόβλημα, όμως, σε όλες του τις εκφάνσεις – πολιτική, κοινωνική και ανθρωπιστική – το βιώνουμε εμείς οι Έλληνες και δικαιολογημένα τα όρια αντοχής της γονατισμένης από την οικονομική κρίση ελληνικής κοινωνίας έχουν αρχίσει να εξαντλούνται.

Στα νησιά μας του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου συνεχίζουν να συσσωρεύονται μετανάστες, αν και οι δυνατότητες φιλοξενίας έχουν προ πολλού ξεπεραστεί. Οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων έχουν αυξήσει την παραβατικότητα ενώ οι καθημερινές συγκρούσεις μεταξύ ανθρώπων διαφορετικής καταγωγής είναι πρωτόγνωρες για τις φιλήσυχες κοινωνίες των νησιών μας, διαταράσσοντας τις ισορροπίες των τοπικών κοινοτήτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, λήγουν σε δύο μήνες τα ευρωπαϊκά προγράμματα δίκαιης και αναλογικής μεταφοράς 65.000 περίπου προσφύγων από την Ελλάδα στα λοιπά κράτη μέλη και μέχρι στιγμής έχει εφαρμοστεί μόλις το 20% αυτών σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το ζήτημα παραμένει βαθιά πολιτικό και επίκαιρο όσο ποτέ. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να παραμένει το μεγάλο θύμα της πεισματικής άρνησης ορισμένων κρατών της Ανατολικής Ευρώπης  να δεχθούν πρόσφυγες.

Έχω κατ’ επανάληψη αναφέρει ότι το προσφυγικό αποτελεί βασική προτεραιότητα της κοινοβουλευτικής μου ενασχόλησης και ένα προσωπικό στοίχημα με στόχο τη θετική έκβαση για την Ελλάδα, που αντιμετωπίζει σταθερά ένα τεράστιο και δυσανάλογο βάρος.

Επιμένω με ερωτήσεις και παρεμβάσεις μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για μία γενναία αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε. προς ένα δικαιότερο σύστημα κατανομής προσφύγων σε όλα τα κράτη μέλη βάσει αντικειμενικών κριτηρίων. Συνεχίζω να ζητώ θεσμικά την άσκηση ισχυρότερων πιέσεων από την Κομισιόν και την επιβολή κυρώσεων σε όσους δεν συμμορφώνονται με τις κοινές αποφάσεις. Προς το παρόν, είναι αναγκαία η παράταση των προγραμμάτων μετεγκατάστασης για ικανό χρονικό διάστημα ώστε να επιτευχθούν οι συμφωνημένοι στόχοι και να ελαφρυνθεί η χώρα μας επιτέλους από ένα βάρος που δεν της αναλογεί και την αδικεί οικονομικά και τουριστικά.

Ως μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρακολουθώ στενά τη θεσμική και πολιτική αντίδραση της Ε.Ε. στα τεράστια προσφυγικά κύματα που την κατακλύζουν και φοβούμαι πως τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής δεν μας δικαιώνουν…!