Οι προκλήσεις της 2ης περιόδου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Σε μία κρίσιμη χρονική περίοδο για το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αυξάνονται οι φωνές που ζητούν ενότητα, αλληλεγγύη και πιο αποτελεσματική συνεργασία στους κόλπους της Ένωσης.

Διανύσαμε μία δύσκολη και ιδιαίτερα απαιτητική κοινοβουλευτική περίοδο, γεμάτη προκλήσεις, που απείλησαν ευθέως τον πυρήνα της ευρωπαϊκής ιδέας, την ελευθερία και τη δημοκρατία μας. Οι αλληλένδετες κρίσεις πανευρωπαϊκού χαρακτήρα κατέστησαν ορατό ένα πολιτικό ρήγμα στους κόλπους της Ε.Ε.  και συνεχίζουν να θέτουν σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό όραμα.

Η απόφαση περί αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ευρωπαϊκή οικογένεια, ύστερα από 43 χρόνια κοινής πορείας, ήταν η πιο πρόσφατη ισχυρή σεισμική δόνηση στα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, που μας οδηγεί σε μία νέα περίοδο δημόσιας διαβούλευσης για το μέλλον της Ευρώπης.

Σε αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι διάχυτη πλέον η ανάγκη να έρθουν οι πολίτες μας πιο κοντά στις ευρωπαϊκές πολιτικές. Ο δικός μας ρόλος, ως φορείς δημόσιου λόγου, είναι να τους ενθαρρύνουμε να δείξουν ξανά εμπιστοσύνη στις κοινές ολιστικές ευρωπαϊκές δράσεις.

Στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπου ανήκω, καταφέραμε και αυτή τη χρονιά να αγωνιστούμε ενωμένοι και να αναζητήσουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις πάνω στα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες μας. Η ενότητα, άλλωστε, για τον κοινό ευρωπαϊκό στόχο είναι η καλύτερη απάντηση στις ευρωσκεπτικιστικές και ξενοφοβικές δυνάμεις, που βρίσκουν επιχειρήματα στις σύγχρονες κρίσεις για να επαληθεύουν τις πολιτικές τους θέσεις.

Να θυμίσω την ενιαία ευρωπαϊκή βάση δεδομένων για τη διατήρηση των ονομάτων των επιβατών (PNR), την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή – Ακτοφυλακή και το νομοθετικό πακέτο (Κανονισμός και Οδηγία) για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών. Πρόκειται για σημαντικά νομοθετικά κείμενα, υπέρ των οποίων αγωνίστηκε σθεναρά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και πέτυχε την ταχεία υιοθέτησή τους μακριά από λαϊκίστικες ρητορείες, με γνώμονα πάντα το κοινό συμφέρον.

Για όλα αυτά τα ζητήματα έχω τοποθετηθεί επανειλημμένα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπογραμμίζοντας τη σημασία τους για την ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας της Ε.Ε. και την πιο αποτελεσματική διαχείριση του  προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος. Άλλωστε, το προσφυγικό εξακολουθεί να αποτελεί βασική προτεραιότητα της κοινοβουλευτικής μου ενασχόλησης και ένα προσωπικό στοίχημα, με στόχο τη θετική έκβαση για την Ελλάδα, που αντιμετωπίζει σήμερα ένα τεράστιο δυσανάλογο βάρος.

Στο επίκεντρο της δράσης μου παραμένει ασφαλώς και η προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και των μεταφορών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις καταφέραμε φέτος να ολοκληρώσουμε τη νομοθεσία που αφορά στη διαφάνεια και την καλύτερη οργάνωση της λειτουργίας των ευρωπαϊκών λιμένων. Η σχετική έκθεση, στην οποία είχα οριστεί εισηγήτρια εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μονοπώλησε το ενδιάφερον της Επιτροπής Τουρισμού, Μεταφορών και Ναυτιλίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με σαφείς θετικές παραμέτρους για τη χώρα μας, που αποτελεί ισχυρή ναυτική δύναμη στην Ε.Ε.

Σε αυτό το πλαίσιο μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο αγώνας μας για μια καλύτερη και πιο ουσιαστική Ευρώπη, με γνώμονα τον άνθρωπο, συνεχίζεται!