Βόζεμπργκ_ευρωβουλευτής_σεισμός_Κω_Δωδεκάνησα

Ερώτηση στην Επιτροπή για ανταλλαγή πληροφοριών στην ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες αλλά και στο Παρίσι πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν πιο αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών, στο πλαίσιο μίας ενιαίας ευρωπαϊκής αντιτρομοκρατικής πολιτικής. Σε επίπεδο ΕΕ, ιδιαίτερα θετικό βήμα αποτέλεσε η απόφαση για την ενίσχυση της Europol με τη σύσταση μίας ομάδας εθνικών εμπειρογνωμόνων σε θέματα τρομοκρατίας, που θα έχει ως στόχο την υποστήριξη των αρχών επιβολής του νόμου της ΕΕ για την παρακολούθηση και διερεύνηση των τρομοκρατικών απειλών και των ροών χρηματοδότησης της τρομοκρατικής δράσης.

Παρόλα ταύτα, είναι γεγονός ότι στην πράξη ακόμα παρατηρείται αβελτηρία λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών μελών στο ζήτημα των πληροφοριών και δυσπιστίας μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών στην ΕΕ. Αυτό αποτελεί, άλλωστε, κατά γενική ομολογία τον πιο αδύναμο κρίκο στην αλυσίδα της ροής πληροφοριών κατά της τρομοκρατίας.

Με αυτά τα δεδομένα, ερωτάται η Επιτροπή:

– Ποιές πρακτικές ελλείψεις παρατηρούνται σήμερα στην ΕΕ στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών και ποιός ο οδικός χάρτης της Επιτροπής με συγκεκριμένες προτάσεις για την κάλυψή τους;

– Πόσα και ποιά κράτη μέλη έχουν αποσπάσει μέχρι στιγμής εμπειρογνώμονες στην ως άνω ομάδα ενίσχυσης της Europol;

– Ποιά κράτη μέλη δεν συνεργάζονται ακόμα επαρκώς με τη Europol και ποιές οι επόμενες ενέργειες της Επιτροπής για την αντιμετώπιση του προβλήματος;

 

Η απάντηση της Επιτροπής: 

Σύμφωνα με όσα ορίζονται στο Ευρωπαϊκό Θεματολόγιο για την Ασφάλεια, η Επιτροπή παρότρυνε τα κράτη μέλη στην κατεύθυνση της ανταλλαγής περισσότερων πληροφοριών και της πλήρους αξιοποίησης των υφιστάμενων συστημάτων πληροφοριών. Προσφάτως, η Επιτροπή προέβη σε απολογισμό της υλοποίησης του θεματολογίου στον συγκεκριμένο τομέα, εντόπισε τα κενά στην εφαρμογή των μέτρων καταπολέμησης της τρομοκρατίας και κατονόμασε τις δράσεις που απαιτείται ακόμη να αναληφθούν.

 

Η Ευρωπόλ αναφέρει αύξηση των στοιχείων που τροφοδοτούν τις οικείες βάσεις δεδομένων. Όλα τα κράτη μέλη είναι συνδεδεμένα με το αντιτρομοκρατικό πεδίο της βάσης SIENA.

Η Επιτροπή αντιμετωπίζει τα εναπομείναντα εμπόδια, από κοινού με τα κράτη μέλη, μεταξύ άλλων μέσω των κάτωθι:

– Την ανακοίνωση σχετικά με τα Πιο Ισχυρά και Έξυπνα Συστήματα Πληροφοριών, με την οποία ζήτησε να γίνουν βελτιώσεις στη διαλειτουργικότητα, τις οποίες εξετάζει η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου Εμπειρογνωμόνων.

– Την προτεινόμενη οδηγία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η οποία περιλαμβάνει τους ορισμούς των τρομοκρατικών εγκλημάτων.

– Πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Αντιτρομοκρατικού Κέντρου της Ευρωπόλ.

– Τον σχετικό με την Ευρωπόλ κανονισμό, ο οποίος αποτελεί τη βάση για μια ενιαία διαχείριση δεδομένων.

– Επιχειρησιακά μέτρα για την καλύτερη χρήση του συστήματος πληροφοριών Σένγκεν όσον αφορά τους αλλοδαπούς τρομοκράτες μαχητές. Θα προτείνει επίσης την αναθεώρηση του συστήματος πληροφοριών Σένγκεν, ώστε να βελτιωθεί η ικανότητά του για τους σκοπούς επιβολής του νόμου

– Τις δυνάμει των Συνθηκών εξουσίες της, ώστε να διασφαλισθεί η ορθή εφαρμογή του ενωσιακού κεκτημένου.

– Το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας, το οποίο εξασφαλίζει στήριξη σε πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών