Ελίζα Βόζεμπεργκ: «Η οργανωμένη ασφάλεια εξασφαλίζει την ελευθερία των πολιτών»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στρασβούργο, 25 Οκτωβρίου 2016

Ελίζα Βόζεμπεργκ: «Η οργανωμένη ασφάλεια εξασφαλίζει την ελευθερία των πολιτών»

Την ανάγκη να απαγκιστρωθεί η Ένωση από ιδεοληψίες, που καθυστερούν την εφαρμογή μίας ολοκληρωμένης και συνεκτικής ευρωπαϊκής πολιτικής για την ασφάλεια, υπογράμμισε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη σε παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, παρουσία του νέου Επιτρόπου αρμόδιου για θέματα ασφάλειας, Σερ Τζούλιαν Κινγκ.

Η Ελίζα Βόζεμπεργκ τόνισε τη σημασία επικαιροποίησης των υφιστάμενων υποδομών στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας για τη βελτίωση της πρόληψης, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα πρόβλεψης των ασύμμετρων τρομοκρατικών απειλών, των νέων μεθόδων και των μελλοντικών στόχων των τρομοκρατών. Παράλληλα, σημείωσε την ανάγκη εναρμόνισης όλων των κρατών μελών με τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία στον τομέα της ασφάλειας, επισημαίνοντας ότι η οργανωμένη ασφάλεια εξασφαλίζει την ελευθερία των πολιτών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της ευρωβουλευτού:

 

«Κύριε Επίτροπε, είναι βέβαιο ότι έχουν γίνει βήματα αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας. Η άποψη μου είναι ότι πρέπει να εστιάσουμε στην επικαιροποίηση, το updating της τρομοκρατίας και στην πρόληψη.

Ποιοί είναι οι εχθροί μας, πώς εξοπλίζονται, πώς προσηλυτίζουν νέα μέλη, από πού χρηματοδοτούνται, πώς συνεργάζονται, πώς οργανώνονται; Η πρόληψη αφορά στους νέους στόχους και τις νέες απειλές για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον πλανήτη όλο.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι έχουμε μία ασύμμετρη απειλή, όπως ξέρουμε ότι είμαστε  ευάλωτοι. Μόνος είπατε ότι υπάρχουν 11 κράτη μέλη, που ακόμα δεν έχουν επαρκή ή καθόλου υποδομή για την εφαρμογή  του PNR. Αυτό που ενδιαφέρει όμως την Ευρωπαϊκή Ένωση και εμάς εδώ είναι ποια κράτη μέλη δεν θέλουν, δεν έχουν τη βούληση ή είναι αδύναμα να εφαρμόσουν αυτά τα οποία αποφασίζουμε.

Είναι βέβαιο κύριε Επίτροπε, ότι προσκρούουν οι πολιτικές που ασκούμε σε κάποιες ιδεοληψίες, που θέλουν να πιστεύουν ότι φαλκιδεύονται οι προσωπικές ελευθερίες με τα μέτρα ασφάλειας. Αυτό το οποίο πρέπει να καταλάβουμε όλοι, είναι ότι από οπουδήποτε και αν προέρχονται οι τρομοκράτες, από οπουδήποτε και αν προέρχεται η απειλή, αφορά στην Eυρωπαϊκή Ένωση, στην ευρωπαϊκή νοοτροπία, στον τρόπο σκέψης και ότι η μεγαλύτερη ασφάλεια, η οργανωμένη ασφάλεια είναι αυτή καθαυτή που εξασφαλίζει την ελευθερία των πολιτών».