Απάντηση της Επιτροπής σε ερώτηση για την ενίσχυση της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας

Μία νέα πρωτοβουλία και συγκεκριμένα τη δημιουργία μίας διαδικτυακής ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τις γυναίκες επιχειρηματίες εντός του 2016, η οποία θα αποτελέσει ένα γραφείο διασύνδεσης για όλες τις γυναίκες που επιθυμούν να ιδρύσουν, να διοικήσουν και να αναπτύξουν μια επιχείρηση, ανήγγειλε η αρμόδια Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, τη Βιομηχανία, την Επιχειρηματικότητα και τις Μ.Μ.Ε., κυρία Ε. Bienkowska στην απάντησή της σε ερώτηση της Ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας  κυρίας Ελίζας Βόζεμπεργκ.

Η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής κατέθεσε τη συγκεκριμένη ερώτηση στο πλαίσιο της γενικότερης δράσης της για την προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας σε Ελλάδα και Ευρώπη. Όπως, άλλωστε, επισήμανε η κυρία Βόζεμπεργκ σε πρόσφατη ομιλία της σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με τίτλο «Επιχειρείν με Αξία σε καιρό κρίσης: Γυναικεία και Νεανική Επιχειρηματικότητα», η ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας είναι αναγκαία σήμερα όσο ποτέ άλλοτε για την ελληνική οικονομία, προκειμένου να πετύχουμε την πολυπόθητη έξοδο από την κρίση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

«Η Επιτροπή διευκόλυνε την πρόσβαση των γυναικών στα επιχειρηματικά δίκτυα μέσω του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πρεσβειρών Γυναικείας Επιχειρηματικότητας και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Καθοδήγησης για Γυναίκες Επιχειρηματίες τα οποία παρέχουν πρότυπα, συμβουλές και στήριξη στις γυναίκες επιχειρηματίες ως προς τη σύσταση, τη διαχείριση και την ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους.  Η Ελλάδα έλαβε μέρος και στα δύο δίκτυα.

Η κύρια νέα πρωτοβουλία συνίσταται στη δημιουργία διαδικτυακής ηλεκτρονικής πλατφόρμας για γυναίκες επιχειρηματίες εντός του 2016, η οποία θα αποτελέσει υπηρεσία μίας στάσης για όλες τις γυναίκες που επιθυμούν να ιδρύσουν, να διοικήσουν και να αναπτύξουν μια επιχείρηση. Επιπλέον, ένα νέο πιλοτικό σχέδιο που πρότεινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με προϋπολογισμό ύψους 2.000.000 ευρώ θα επικεντρωθεί στους γυναικείους επιχειρηματικούς αγγέλους.

Σύμφωνα με τη μελέτη ‘’Στατιστικά στοιχεία για τις γυναίκες επιχειρηματίες στην Ευρώπη το 2012’’, στην Ελλάδα υπάρχουν 361 000 γυναίκες επιχειρηματίες οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 30 % του συνόλου των επιχειρηματιών και το 24 % του συνόλου των εργοδοτών, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι αντίστοιχα 31 % και 26 %.

Σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2008, ο αριθμός των γυναικών επιχειρηματιών στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά 5 %, ενώ ο μέσος όρος των γυναικών επιχειρηματιών στην Ε.Ε. έχει αυξηθεί κατά 2 %. Οι γυναίκες επιχειρηματίες στην Ελλάδα αποτελούσαν περίπου το 24 % του γυναικείου ενεργού εργατικού δυναμικού. Το ποσοστό αυτό ήταν υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε.-28 (10 %).»