Ελίζα Βόζεμπεργκ: Ιστορικό βήμα η συμφωνία για το πακέτο Μετανάστευσης
Προσωρινή συμφωνία για το νομοθετικό πακέτο μετανάστευσης και ασύλου επιτεύχθηκε μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου ύστερα από πολύωρες διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν το μεσημέρι της Τρίτης και ολοκληρώθηκαν το πρωί της Τετάρτης σε πανηγυρικό κλίμα. Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, συμμετείχε στη διαμόρφωση της νέας νομοθεσίας καθώς ήταν εισηγήτρια των διαπραγματεύσεων εκ μέρους του ΕΛΚ στον κανονισμό για τη διαχείριση κρίσεων και ανωτέρας βίας.
Η συμφωνία στον εν λόγω κανονισμό θεσπίζει έναν υποχρεωτικό μηχανισμό αλληλεγγύης και μέτρα υποστήριξης των κρατών μελών που αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς εισροές υπηκόων τρίτων χωρών, σε βαθμό που οδηγεί στην κατάρρευση του εθνικού συστήματος ασύλου. Οι νέοι αυτοί κανόνες εφαρμόζονται και σε περιπτώσεις εργαλειοποίησης μεταναστών, όταν δηλαδή μετανάστες και αιτούντες άσυλο χρησιμοποιούνται από τρίτες χώρες για την αποσταθεροποίηση της ΕΕ, πάγιο αίτημα της κ.Βόζεμπεργκ από την αρχή των διαπραγματεύσεων.
Σε καταστάσεις κρίσης διασφαλίζεται ότι το σύστημα περιλαμβάνει ενισχυμένη υποχρεωτική αλληλεγγύη με μετεγκατάσταση, οικονομική ενίσχυση και άλλα μέτρα αλληλεγγύης και προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες. Σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπεται ένα υποχρεωτικό αντιστάθμισμα από τα κράτη μέλη που συνεισφέρουν, ώστε να καλύψουν το 100% των αναγκών μετεγκατάστασης του κράτους μέλους σε κρίση. Τα κράτη μέλη υποχρεούνται να υπερβούν το δίκαιο μερίδιο αλληλεγγύης που τους αναλογεί, προκειμένου να διασφαλιστεί η κάλυψη του 100% των αναγκών του κράτους μέλους σε κρίση.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η κ. Βόζεμπεργκ:
«Η συμφωνία μεταξύ των δύο συννομοθετών της Ένωσης στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης αποτελεί ιστορική στιγμή. Διασφαλίζει μια συνολική προσέγγιση στη διαχείριση της μετανάστευσης και του ασύλου με βάση την αρχή της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και των δικαιούχων διεθνούς προστασίας. Οι νέοι κανόνες εξασφαλίζουν διαρκή αποσυμφόρηση στα σύνορα και προσαρμόζουν τις δεσμεύσεις του Κανονισμού του Δουβλίνου στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των χωρών πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα».