Οι νέοι άνθρωποί χωρίς ελπίδα τα εύκολα θύματα ριζοσπαστικοποίησης

Την ανάγκη για άμεση πρόληψη του φαινομένου της ριζοσπαστικοποίησης που οδηγεί στο βίαιο εξτρεμισμό και στην τρομοκρατία, ιδιαίτερα στους κόλπους των νέων ανθρώπων, έθιξε η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρίαΕλίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, στο πλαίσιο σχετικής συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσία του Επιτρόπου κ. T. Navracsics, αρμόδιου για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, νεολαίας και αθλητισμού.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της Ελληνίδας Ευρωβουλευτού :

«Το θέμα που εξετάζουμε σήμερα για ακόμη μία φορά, έχει να κάνει με τα απανωτά τρομοκρατικά χτυπήματα που λαμβάνουν χώρα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Οι τελευταίες έρευνες στην Ευρώπη δείχνουν μία δραματική αύξηση της εγκληματικότητας των εφήβων και των νέων ανθρώπων. Θα πρέπει να μας απασχολήσει, γιατί συμβαίνει αυτό. Είναι άνθρωποι περιθωριοποιημένοι, άνθρωποι απελπισμένοι, άνθρωποι που δεν έχουν καμία ελπίδα και αυτό οφείλεται σε κάποιες πολιτικές που έχουν ασκηθεί τα τελευταία χρόνια. Οι νέοι άνθρωποι όταν δεν έχουν ελπίδα, δεν έχουν θέσεις εργασίας, δεν έχουν προοπτική, προτυποποιούν τους εγκληματίες και αισθάνονται ήρωες, όταν προκαλούν το μίσος και τον πανικό.

Θα πρέπει να μας απασχολήσει, πώς εξελίσσεται αυτό το φαινόμενο, πού ριζοσπαστικοποιούνται αυτοί οι άνθρωποι; Ένας τόπος είναι οι φυλακές, τα καταστήματα κράτησης, όπου μόνο σωφρονισμός δεν γίνεται σε μεγάλο βαθμό και άλλη οδός είναι το διαδίκτυο, όπου δεν υπάρχει επαρκής έλεγχος. Οι τρόποι με τους οποίους αυτοί οι άνθρωποι μαζικά εξελίσσονται, οπλίζονται με μίσος και στρέφονται κατά της κοινωνίας είναι χιλιάδες.

Η απάντηση σε αυτούς που θέλουν να προκαλέσουν το θάνατο συνανθρώπων μας, σε αυτούς που κατατρύχονται από μίσος και οργή, είναι περισσότερος ανθρωπισμός, περισσότερη αλληλεγγύη και επιτέλους ανάληψη ευθυνών από όλους μας, γεγονός που θα οδηγήσει σε μία καλύτερη Ευρώπη.

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μίας ρητορικής, που θα πρέπει να αλλάξει σε αυτή την αίθουσα. Δεν υπάρχουν ένοχα θύματα, όλα τα θύματα της τρομοκρατίας είναι αθώα. Αυτή η ρητορική του διαχωρισμού οπλίζει χέρια και αφυπνίζει νοσηρές συνειδήσεις.

Η απάντηση στο μίσος και το φόβο είναι αγάπη και περισσότερη Ευρώπη!».