Ερώτηση για την παρουσία ευρωπαίου εμπειρογνώμονα διαχείρισης κονδυλίων στην Ελλάδα για το προσφυγικό

Βρυξέλλες, 22 Σεπτεμβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ερώτηση Βόζεμπεργκ για την παρουσία ευρωπαίου εμπειρογνώμονα διαχείρισης κονδυλίων στην Ελλάδα για το προσφυγικό

Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με την τοποθέτηση ειδικού παρατηρητή στην Ελλάδα για τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων από τις ελληνικές αρχές για το προσφυγικό.

Στην ερώτηση της η κα. Βόζεμπεργκ, ζητά να πληροφορηθεί για ποιό λόγο η Επιτροπή κρίνει αναγκαία την ανωτέρω ενέργεια και αν αυτή σχετίζεται με την αδυναμία των ελληνικών αρχών να αξιοποιήσουν την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για το προσφυγικό, στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων. Επιπλέον, ζητά το πλαίσιο συνεργασίας του εμπειρογνώμονα με τις ελληνικές αρχές, καθώς και τις αρμοδιότητές του.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της Ελληνίδας Ευρωβουλευτού:

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ελληνικό τύπο, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό, κατά τη διάρκεια της ημερήσιας ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ανέφερε ότι η Επιτροπή πρόκειται να στείλει στην Ελλάδα ειδικό εμπειρογνώμονα διαχείρισης των κονδυλίων για το προσφυγικό.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι: α) από την έναρξη της μεταναστευτικής κρίσης, έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα περίπου 181 εκατ. ευρώ βοήθειας έκτακτης ανάγκης στο πλαίσιο του ΤΑΜΕ/ΤΕΑ, είτε απευθείας σε ελληνικές αρχές είτε μέσω οργανισμών της ΕΕ και διεθνών οργανισμών, και

β) σε απάντηση στην υπ’ αριθμ. E-001222/2016 προηγούμενη ερώτησή μου, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι καμία δαπάνη προς πληρωμή δεν έχει υποβάλλει η Ελληνική Κυβέρνηση στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΑΕ), με αποτέλεσμα τα 70 εκατ. ευρώ που έχουν καταβληθεί στη χώρα μας, ως προχρηματοδότηση, να παραμένουν εντελώς αναξιοποίητα, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Με ποιό σκεπτικό κατέληξε στην απόφαση να σταλεί ο εν λόγω εμπειρογνώμονας στην Ελλάδα και για ποιό λόγο η παρουσία του κρίνεται αναγκαία;

2. Ποιό θα είναι το πλαίσιο συνεργασίας του εμπειρογνώμονα με τις ελληνικές αρχές και ποιές θα είναι οι αρμοδιότητές του;».