Παρέμβαση Βόζεμπεργκ: Προτεραιότητα η εξάλειψη της παιδικής φτώχειας και η πρόσβαση στην εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς

Με αφορμή την ανακοίνωση εντός των ημερών της νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα δικαιώματα του παιδιού και τη σχετική συζήτηση που διεξήχθη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ., κ. Ελίζας Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, στήριξε με παρέμβασή της την ανάγκη να εγγυηθεί η Ε.Ε. την πρόσβαση όλων των παιδιών στην εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς και να θέσει ως προτεραιότητα την εξάλειψη της παιδικής φτώχειας.   

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι τα παιδιά εξακολουθούν να είναι θύματα βίας, εκμετάλλευσης, διακρίσεων και κοινωνικού αποκλεισμού στην Ε.Ε. ενώ η πανδημία αύξησε τα ποσοστά παιδικής φτώχειας και έφερε στο φώς περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος ανηλίκων.  

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Βόζεμπεργκ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους κινδύνους που εγκυμονεί η αυξημένη ενασχόληση των παιδιών με το διαδίκτυο λόγω της πανδημίας, ζητώντας να τεθεί το υπέρτατο συμφέρον του παιδιού στο επίκεντρο κάθε νομοθετικής ή μη πρωτοβουλίας και δράσης που αφορα στα παιδιά και στις ανάγκες τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της Ελίζας Βόζεμπεργκ:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η προστασία των δικαιωμάτων και του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού κατοχυρώνεται ρητά στην Ευρωπαϊκή Χάρτα για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και στο άρθρο 3 της Συνθήκης της Ε.Ε. Ενόψει της νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα δικαιώματα του παιδιού, διαπιστώνουμε μετά λύπης ότι τα παιδιά εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να είναι θύματα βίας, εκμετάλλευσης, κακοποίησης, διακρίσεων, φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Μεταξύ άλλων, η πανδημία δημιούργησε νέες προκλήσεις, έφερε στο φώς περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος ανηλίκων και ανέδειξε πιο έντονα τη σύγχρονη παθογένεια της έκθεσης εκατομμυρίων παιδιών στους κινδύνους του διαδικτύου.

Αρκεί να αναλογιστούμε ότι πριν από την πανδημία ένα στα τέσσερα παιδιά στην Ευρώπη αντιμετώπιζε κίνδυνο φτώχειας, ποσοστό που αναμένεται να διπλασιαστεί. Ο κυβερνοεκφοβισμός έχει αυξηθεί κατακόρυφα ενώ η πλειονότητα των παιδιών έχει πέσει θύμα ανθρώπων που εμπιστευόταν.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά ανήκουν εξ ορισμού στις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και όλες οι πολιτικές που τα αφορούν πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες τους ανάλογα με την ηλικία τους.

Καλωσορίζουμε τη νέα ευρωπαϊκή στρατηγική και καλούμε την Επιτροπή να εγγυηθεί την πρόσβαση όλων των παιδιών στην εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς και να θέσει το υπέρτατο συμφέρον των παιδιών στο επίκεντρο κάθε σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας».