Παρέμβαση Βόζεμπεργκ για το μεταναστευτικό: «Ο πρωθυπουργός έδειξε το δρόμο»

Την υπεύθυνη μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας και τη σημαντική συμβολή του Έλληνα πρωθυπουργού στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική ατζέντα ανέδειξε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, υπεύθυνη από την ευρωομάδα της ΝΔ για θέματα μετανάστευσης και ασύλου, με παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

 Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι δέκα χρόνια μετά από το πρώτο τραγικό ναυάγιο στη Λαμπεντούζα η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι εκτεθειμένη ως προς το μεταναστευτικό, με ελλιπείς και αναποτελεσματικές πολιτικές. Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Βόζεμπεργκ επανέλαβε εμφατικά ότι η λύση θα επιτευχθεί μέσα από αυστηρούς ελέγχους των εξωτερικών συνόρων, αποφασιστική πάταξη των εγκληματικών οργανώσεων των διακινητών και αποτελεσματική πολιτική επιστροφών στις χώρες προέλευσης, όπως έχει αναφέρει επανειλημμένα και ο Έλληνας πρωθυπουργός.

 Η άμεση και αποφασιστική ολοκλήρωση των συζητήσεων για την υιοθέτηση του ευρωπαϊκού πακέτου περί ασύλου και μετανάστευσης, με αλληλεγγύη και σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, θα επαναφέρει την αξιοπιστία της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών.

  Ακολουθεί το κείμενο και το βίντεο της παρέμβασης της Ελίζας Βόζεμπεργκ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

 Πέρασαν δέκα χρόνια από το πρώτο τραγικό ναυάγιο με 368 νεκρούς στη Λαμπεντούζα και ως προς τη διαχείριση του μεταναστευτικού έχουμε αποτύχει. Όσοι μας έδωσαν εντολή για ευρωπαϊκή ολιστική διαχείριση του προβλήματος δικαίως έχουν απογοητευθεί.

 Τα κράτη μέλη κινούνται με διαφορετικές πολιτικές, τα νομοθετήματα καθυστερούν με ευθύνη ορισμένων και η παράνομη μετανάστευση παραμένει απειλητική και ανεξέλεγκτη. Στην πρόσφατη συνάντηση των MED9 στη Σύνοδο Κορυφής στη Μάλτα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για μια ακόμη φορά έδειξε τον δρόμο.

 Αυστηρός έλεγχος εξωτερικών συνόρων, νόμιμες οδοί μετακίνησης, αποφασιστική πάταξη των εγκληματικών οργανώσεων των διακινητών και αποτελεσματική πολιτική επιστροφών στις χώρες προέλευσης. Τα πάντα να συμφωνηθούν άμεσα, αποφασιστικά, με αλληλεγγύη και σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και το διεθνές δίκαιο.»