ερώτηση_Βόζεμπεργκ_αθρόες_μεταναστευτικές_ροές_Έβρος_καθημερινό_φαινόμενο_ερώτηση_επιτροπή_άρθρο_πρόγραμμα_μετεγκατάστασης_άμεση_αποσυμφόρηση_πρόσφυγες_υπερπληθυσμός_Βόζεμπεργκ_ευρωβουλευτής_ΝΔ_μέτρα_αποσυμφόρησης_πρόσφυγες_αύξηση_ροών_Σάμος_μετανάστες_ερώτηση_κάτοικοι_

Νέα ερώτηση για τις δηλωθείσες δαπάνες των ελληνικών Αρχών για το προσφυγικό

Στρασβούργο, 13 Μαρτίου 2019

 

Νέα ερώτηση Βόζεμπεργκ για τις δηλωθείσες δαπάνες των ελληνικών Aρχών  για το προσφυγικό 

      Νέα ερώτηση κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, στο πλαίσιο του ελέγχου των δαπανών που δήλωσαν οι ελληνικές Αρχές το περασμένο έτος για τη διαχείριση του προσφυγικού, ώστε να αντλήσουν τα συγκεκριμένα κονδύλια από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά ταμεία.

Σε συνέχεια των αλλεπάλληλων ερωτήσεων της κυρίας Βόζεμπεργκ για όλα τα προηγούμενα έτη και δεδομένου ότι σε πρόσφατη έκθεση η Κομισιόν εγκαλεί την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει επειγόντως μία αποτελεσματική εθνική στρατηγική για το μεταναστευτικό με τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής επανήλθε και ζητά να πληροφορηθεί:

α)  Το ύψος των δαπανών που δήλωσε η ελληνική κυβέρνηση τον Φεβρουάριο 2019 για το περασμένο έτος.

β)   Σε ποιες δράσεις ακριβώς ξοδεύτηκαν τα παραπάνω κονδύλια.

γ) Εάν υπάρχει κίνδυνος απώλειας μέρους των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό λόγω μη αξιοποίησής τους.

 

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως ακολούθως:

«Από την αρχή της μεταναστευτικής κρίσης, η Ελλάδα αποτελεί κύριο δικαιούχο των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων για το προσφυγικό, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργούν οι μεταναστευτικές αφίξεις και να μπορέσει να διαχειριστεί αποτελεσματικά την κρίσιμη κατάσταση. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, ύστερα από τη δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας (Μάρτιος 2016), οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα εμφανίζονται σημαντικά μειωμένες.

Το φαινόμενο των μεταναστευτικών ροών δεν έχει πλέον χαρακτηριστικά έκτακτης κατάστασης σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματούχων της Ε.Ε., που προκρίνουν την επιστροφή στην κανονικότητα από την πλευρά της χρηματοδότησης.

Επιπλέον, σε πρόσφατη έκθεση η Κομισιόν ουσιαστικά εγκαλεί την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει επειγόντως μία αποτελεσματική και βιώσιμη εθνική στρατηγική για τη διαχείριση της μετανάστευσης, κάνοντας τη μέγιστη δυνατή χρήση των ευρωπαϊκών πόρων που έχουν διατεθεί για το σκοπό αυτό.

Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένο ότι οι εθνικές Αρχές είναι υπεύθυνες για την αποτελεσματική διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, ερωτάται η Επιτροπή:

– Ποιο είναι το ύψος των δαπανών που δήλωσε η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων για το προσφυγικό τον Φεβρουάριο του 2019 για την περίοδο 16/10/2017 – 15/10/2018 αντίστοιχα και σε ποιες δράσεις αφορούσαν;

– Σε ποιους τομείς εξακολουθεί να εντοπίζει καθυστερήσεις στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων από τις ελληνικές Aρχές;

– Ελλοχεύει ο κίνδυνος απώλειας μέρους των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό λόγω μη αξιοποίησής τους;».