Κατεπείγουσα ερώτηση Βόζεμπεργκ για τη νέα πρόκληση Μπαχτσελί

Κατεπείγουσα ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη νέα αδιανόητη τουρκική πρόκληση κατά της ελληνικής εδαφικής ακεραιότητας, κατέθεσε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του ΕΛΚ κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, μέλος της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής καταδίκασε και χαρακτήρισε απαράδεκτη και προκλητική την πρόσφατη ενέργεια του κυβερνητικού εταίρου του Προέδρου Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος παρουσίασε και φωτογραφήθηκε δίπλα σε χάρτη που απεικονίζει ως τουρκικό έδαφος το μισό Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης,

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Βόζεμπεργκ ρώτησε την Επιτροπή πως σκοπεύει να αντιδράσει άμεσα και κατηγορηματικά στην κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας και την αναθεωρητική της πολιτική στην περιοχή του Αιγαίου. Επίσης, σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί προκειμένου η Τουρκία να απέχει από κάθε πρόκληση καθώς και από τη διάδοση ψευδών ειδήσεων που προσβάλλουν την εδαφική ακεραιότητα κράτους μέλους της Ε.Ε.

 Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της Ελίζας Βόζεμπεργκ:

«Σε νέα αδιανόητη πρόκληση κατά της ελληνικής εδαφικής ακεραιότητας προέβη ο κυβερνητικός εταίρος του Προέδρου Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος παρουσίασε και φωτογραφήθηκε δίπλα σε χάρτη που απεικονίζει ως τουρκικό έδαφος το μισό Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης.

Πρόκειται για ακόμη μια ενέργεια από πλευράς της Τουρκίας που δυναμιτίζει το κλίμα στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και αποτελεί ευθεία πρόκληση στα κυριαρχικά δικαιώματα κράτους μέλους της ΕΕ.

Στο ίδιο πλαίσιο, ανώτατα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης συνεχίζουν την επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας με απειλές και προκλητικές δηλώσεις, που διαστρεβλώνουν σκόπιμα την αλήθεια, κλιμακώνοντας την ένταση που η Τουρκία αμείωτα προκαλεί στις σχέσεις της με την Ελλάδα και την ΕΕ.

Λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχείς απρόκλητες και παράνομες αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας από την Τουρκία, ερωτάται η Επιτροπή :

Σκοπεύει να αντιδράσει άμεσα και κατηγορηματικά και σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί, προκειμένου η Τουρκία να απέχει από κάθε επιθετική ενέργεια και από τη διάδοση ψευδών ειδήσεων που προσβάλουν την εδαφική ακεραιότητα κράτους μέλους της Ε.Ε.».