Η Βόζεμπεργκ ζητά από την ΕΕ πρόσθετες πιέσεις και εγγυήσεις για τη συνέχιση των συνομιλιών με την Τουρκία

Με αφορμή τη χτεσινή συνάντηση της ευρωπαϊκής ηγεσίας με τον Τούρκο Πρόεδρο στην Άγκυρα, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του ΕΛΚ, κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, μέλος της μικτής κοινοβουλευτικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας, κατέθεσε ερώτηση ζητώντας από την Κομισιόν και το Συμβούλιο πρόσθετες πιέσεις και εγγυήσεις για τη συνέχιση των συνομιλιών με την Τουρκία.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η Ένωση εξακολουθεί να επαφίεται στην καλή θέληση της Τουρκίας, αν και η τελευταία έχει αποδείξει ότι δεν είναι αξιόπιστος εταίρος ούτε στο σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών μελών, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, ούτε στη διαχείριση του προσφυγικού, ούτε στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Βόζεμπεργκ στηλίτευσε ξανά την αιφνίδια αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και ρώτησε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, εάν έλαβαν τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις από την τουρκική κυβέρνηση ότι θα απόσχει από κάθε ενέργεια που συνιστά παραβίαση του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου.  

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της Ελίζας Βόζεμπεργκ:

«Η συνάντηση της ευρωπαϊκής ηγεσίας  με τον Τούρκο Πρόεδρο έθεσε στο επίκεντρο μια σειρά ζητημάτων υψίστης σημασίας για τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας. Μεταξύ αυτών ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας από τη γείτονα χώρα αλλά και η έντιμη και αποτελεσματική συνεργασία στον τομέα του προσφυγικού.

Η πρόσφατη αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την προστασία των γυναικών από τη βία, οι συστηματικές προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης να φιμώσει τις αντιπολιτευτικές φωνές, η εκμετάλλευση των προσφύγων για να εκβιάσει την Ευρώπη αλλά και οι μονομερείς τουρκικές ενέργειες σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου αποτελούν χαρακτηριστικές πράξεις επιθετικότητας, παραβίασης των θεμελιωδών δικαιωμάτων και σταθερής απομάκρυνσης της Τουρκίας από τις ευρωπαϊκές αξίες.

Η Τουρκία σήμερα εξακολουθεί να αρνείται επιστροφές αλλοδαπών στο έδαφός της που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας ενώ η Ε.Ε. εξακολουθεί να επαφίεται στην καλή θέληση της Τουρκίας για τη συνέχιση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς.

Στο πλαίσιο των συνομιλιών Ε.Ε. – Τουρκίας και με αφορμή τη συνάντηση της 6ης Απριλίου, ερωτάται η Επιτροπή και το Συμβούλιο:

– Έλαβαν τις απαραίτητες εγγυήσεις και διαβεβαιώσεις από την τουρκική κυβέρνηση ότι θα απόσχει από κάθε ενέργεια που συνιστά παραβίαση του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου;  

– Με ποιο τρόπο σκοπεύουν να ασκήσει περαιτέρω πολιτικές πιέσεις στην Τουρκία για την τήρηση των συμφωνηθέντων;»