Ερώτηση Βόζεμπεργκ για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση έργων ενισχυμένης φύλαξης των ελληνοτουρκικών συνόρων

Το πάγιο αίτημα της Ελλάδας για ευρωπαϊκή στήριξη και χρηματοδότηση έργων αναβαθμισμένης φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. ανέδειξε με ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του ΕΛΚ, κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, τακτικό μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής δεν παρέλειψε να αναφέρει τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, ο οποίος υπενθύμισε στους ομολόγους του ότι η Ελλάδα προχώρησε στην κατασκευή φράχτη στον Έβρο με εθνικούς πόρους, υπογραμμίζοντας  ότι τέτοιου είδους μέτρα πρέπει να μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Βόζεμπεργκ ζητά από την Ε.Ε. να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα αλλά και συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία από τα ευρωπαϊκά ταμεία για τη χρηματοδότηση έργων ενισχυμένης φύλαξης των εξωτερικών συνόρων, δεδομένης της γειτνίασης με την Τουρκία.   

            Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της Ελίζας Βόζεμπεργκ:

«Η ενισχυμένη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε κρίσιμο παράγοντα αλλά και προϋπόθεση της βελτιωμένης διαχείρισης τόσο της μεταναστευτικής κρίσης όσο και της απειλής τρομοκρατικών επιθέσεων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών υπενθύμισε ότι η Ελλάδα προχώρησε στην κατασκευή φράχτη στον Έβρο με εθνικούς πόρους και εξέφρασε την άποψη ότι τέτοιου είδους μέτρα και παρεμβάσεις για την ουσιαστική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων πρέπει να μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Δεδομένου ότι η αναβαθμισμένη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ είναι πρωτίστως ευρωπαϊκή υπόθεση και αποτελεί πάγιο αίτημα όλων των κρατών μελών ήδη από την έναρξη της μεταναστευτικής κρίσης το 2015, ερωτάται η Επιτροπή:

– Ποια συγκεκριμένα μέτρα προτείνει για να στηρίξει τα κράτη μέλη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης στην προσπάθειά τους να τα φυλάξουν όσο το δυνατόν πιο ενεργά;

– Εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα προκειμένου να αποκτήσει η χώρα πιο αποτελεσματικές υποδομές φύλαξης των συνόρων, δεδομένης της γειτνίασης με την Τουρκία;

– Ποια συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία θα μπορούσαν να αντληθούν από τα ευρωπαϊκά ταμεία για τη χρηματοδότηση έργων ενισχυμένης φύλαξης των εξωτερικών συνόρων;»