Ελίζα Βόζεμπεργκ: «Πρώτη η Ελλάδα στη θέσπιση νομοθεσίας για παράνομα λογισμικά»

Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην ΕΕ που διαθέτει οριζόντια καθολική απαγόρευση πώλησης, χρήσης, κατοχής, διανομής και εισαγωγής κακόβουλου λογισμικού, ανέδειξε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, παρουσία της Επιτρόπου και Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Αξιών και Διαφάνειας, κ. Věra Jourová.

Στη σχετική συζήτηση για μια συντονισμένη ευρωπαϊκή νομοθεσία αναφορικά με τα κακόβουλα λογισμικά, η κ. Βόζεμπεργκ επισήμανε ότι το νέο ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, αυστηρότερες ποινές για τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού και μια ειδική διαδικασία για την άρση απορρήτου με ισχυρές ασφαλιστικές δικλείδες, που εγγυώνται την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Παράλληλα, αναφερόμενη με αυστηρό τόνο στα fake news σε βάρος της Ελλάδας, τόνισε χαρακτηριστικά ότι η χώρα ανέβηκε την τελευταία τετραετία 9 θέσεις στον δείκτη δημοκρατίας και 16 στον δείκτη διαφάνειας βάσει της έκθεσης της Διεθνούς Διαφάνειας

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να επισπεύσει η Κομισιόν τη νέα νομοθετική μεταρρύθμιση κατά κακόβουλων κατασκοπευτικών λογισμικών, ιδιαίτερα μάλιστα ενόψει των σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη με την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα.

Ακολουθεί το βίντεο και ολόκληρη η παρέμβαση της Ελίζας Βόζεμπεργκ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

Πριν ένα χρόνο, η χρήση παράνομων λογισμικών από κράτη μέλη έγινε αντικείμενο έρευνας από την επιτροπή PEGA, η οποία κατέληξε στο πόρισμά της.

Καλούμε σήμερα την Κομισιόν να εξετάσει υπεύθυνα νομοθετικό πλαίσιο, που να εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών με σεβασμό στα δικαιώματά τους, το απόρρητο των επικοινωνιών και τα προσωπικά δεδομένα.

Η χώρα μου η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο, λόγω νόμιμων επισυνδέσεων πολιτών για λόγους εθνικής ασφαλείας από την ΕΥΠ. Δυστυχώς όμως, κάποιοι σε αυτή την αίθουσα συκοφάντησαν την Ελλάδα με fake news για δήθεν χρήση από την κυβέρνηση παράνομου λογισμικού

Όμως χάρη σε αυτή την κυβέρνηση και με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της:

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην ΕΕ που νομοθέτησε οριζόντια καθολική απαγόρευση πώλησης, χρήσης, κατοχής, διανομής και εισαγωγής κακόβουλου λογισμικού.

Η χρήση τέτοιων προϊόντων  αναβαθμίστηκε από πλημμέλημα σε κακούργημα, ενώ

Καθιερώθηκε ειδική διαδικασία για την άρση απορρήτου με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις που εγγυώνται την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Δεν είναι τυχαίο ότι η πατρίδα μου ανέβηκε την τελευταία τετραετία 9 θέσεις στον δείκτη δημοκρατίας και 16 στον δείκτη διαφάνειας βάσει της έκθεσης της Διεθνούς Διαφάνειας.

Κυρία Επίτροπε,

Γνωρίζετε ότι έχουμε ευθύνη για την ασφάλεια των πολιτών που εκπροσωπούμε οφείλετε να επισπεύσετε τη νομοθετική σας πρόταση ενόψει μάλιστα πολύ σοβαρών προκλήσεων όπως η τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα.

Σας ευχαριστώ».