Ελίζα Βόζεμπεργκ: Οφείλουμε να αναστρέψουμε την υποεκπροσώπηση των γυναικών στην επιστήμη και τις νέες τεχνολογίες

Την ανάγκη για τη μείωση του χάσματος στη συμμετοχή των δύο φύλων στους τομείς των θετικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM) υπογράμμισε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του ΕΛΚ, αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη με παρέμβαση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στη σχετική έκθεση, που ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την ολομέλεια του Σώματος,  η κυρία Βόζεμπεργκ κατέθεσε σειρά τροπολογιών, οι οποίες υιοθετήθηκαν στο τελικό κείμενο. Οι εν λόγω τροπολογίες αποσκοπούν στην ενθάρρυνση των γυναικών για σταδιοδρομία στους τομείς των επιστημών και των νέων τεχνολογιών, στην καταπολέμηση των στερεοτύπων καθώς και στη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση και τις επενδύσεις για γυναίκες επιχειρηματίες.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, ως εισηγήτρια της έκθεσης για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες κατά την επαγγελματική τους εξέλιξη στις επιστήμες και την έρευνα, επισήμανε για ακόμα μια φορά ότι εξακολουθεί να είναι έντονη η υποεκπροσώπηση των γυναικών και των κοριτσιών στις καινοτόμες ψηφιακές τεχνολογίες. Παράλληλα, έκανε λόγο για τα στερεότυπα και την έλλειψη γυναικείων προτύπων που ευθύνονται για το χαμηλό ποσοστό των γυναικών σε αυτούς τους τομείς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της Ελίζας Βόζεμπεργκ:

«Η υποεκπροσώπηση των κοριτσιών και γυναικών στην επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά (STEM) είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να αναστρέψουμε. Το χάσμα των φύλων που υπάρχει σε όλους τους τομείς της ψηφιακής τεχνολογίας είναι ιδιαίτερα εμφανές σε καινοτόμες τεχνολογίες, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και η Ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Στους τομείς αυτούς η μέση παρουσία των γυναικών σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχεται μόλις σε 12% και 20% αντίστοιχα.

Επίσης, μόνο το 18% των επαγγελματιών στην Ευρώπη στις τεχνολογίες των πληροφοριών και της επικοινωνίας (ΤΠΕ) είναι γυναίκες. Η συμμετοχή περισσότερων γυναικών μπορεί δυνητικά να προσθέσει 16 δισ. ευρώ στο ΑΕγχΠ της οικονομία της ΕΕ.

Τα στερεότυπα και η έλλειψη γυναικείων προτύπων είναι μερικά από τα προβλήματα που συμβάλλουν στο χαμηλό ποσοστό των γυναικών σε αυτούς τους τομείς. Η ανάγκη όμως για δεξιότητες STEM και ΤΠΕ αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, από την υγειονομική περίθαλψη έως τη μεταποίηση, ανοίγοντας νέες και καλά αμειβόμενες επιλογές απασχόλησης για όλους.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό οι γυναίκες και τα κορίτσια να ενθαρρύνονται να ακολουθήσουν ευκαιρίες εκπαίδευσης και σταδιοδρομίας στους τομείς αυτούς με παράλληλη άρση των εμποδίων, καταπολέμηση των στερεοτύπων και βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση και τις επενδύσεις για γυναίκες επιχειρηματίες».