Ελίζα Βόζεμπεργκ: «Να δοθεί πλέον ένα τέλος στις ψευδές ειδήσεις που εξυπηρετούν συμφέροντα στο μεταναστευτικό»

Στον αποτελεσματικό τρόπο διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος από την ελληνική κυβέρνηση αλλά και στον ρόλο των ΜΚΟ αναφέρθηκε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του ΕΛΚ, τακτικό μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, με παρέμβαση στην Ολομέλεια του Σώματος στο Στρασβούργο, στο πλαίσιο σχετικής συζήτησης που διεξήχθη παρουσία της αρμόδιας Ευρωπαίας Επιτρόπου, κ. Ylva Johansson.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης και ασύλου από την ευρωομάδα της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα προστατεύει αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. με προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, έχοντας διασώσει τα τελευταία χρόνια πάνω από 240.000 υπηκόους τρίτων χωρών που κινδύνευσαν στη θάλασσα.

Όπως ανέφερε η κ. Βόζεμπεργκ, η Ελλάδα έμεινε μόνη της στο κορυφαίο ζήτημα καταπολέμησης των διακινητών, διότι η Τουρκία παραβιάζει συστηματικά την υποχρέωση της να ελέγξει την οργανωμένη διακίνηση, ως οφείλει. Στο ίδιο πλαίσιο, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι το έργο των ΜΚΟ που έχουν συνδράμει στην έρευνα και διάσωση έχει αναγνωριστεί στην Ελλάδα, ωστόσο για τις περιπτώσεις εμπλοκής συγκεκριμένων οργανώσεων στη διευκόλυνση παράνομης διέλευσης των συνόρων, τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχει η ανεξάρτητη δικαιοσύνη.

Ακολουθεί το βίντεο και το κείμενο της παρέμβασης της Ελίζας Βόζεμπεργκ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: https://youtu.be/FDiXn-NHuPw

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Για μια ακόμη φορά συγκεκριμένη πολιτική ομάδα φέρνει προς συζήτηση με επιμονή ένα θέμα, το οποίο ούτε υπάρχει ούτε χαρακτηρίζει τα κράτη μέλη ως προς τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος. Αναφορικά δε με τη χώρα μου την Ελλάδα είναι δεδομένο και αποδεδειγμένο μεταξύ άλλων ότι:

Η Ελλάδα προστατεύει αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και τον χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων.  Ότι ειδικά τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα είναι ασφαλές λιμάνι για πάνω από 1 εκ. ανθρώπους που ήρθαν στο έδαφός της. Ότι μεταξύ 2015-2022 οι άνδρες και οι γυναίκες του λιμενικού σώματος διέσωσαν με αυτοθυσία πάνω από 240.000 υπηκόους τρίτων χωρών που κινδύνευσαν στη θάλασσα.

Πρέπει να τονιστεί επίσης ότι στο κορυφαίο ζήτημα καταπολέμησης των διακινητών η Ελλάδα έμεινε μόνη της, διότι η Τουρκία παραβιάζει την υποχρέωση της να ελέγξει την οργανωμένη διακίνηση από τα παράλιά της, όπως έχει καθήκον βάσει της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016.    

Αντί λοιπόν να επικρίνουμε την Τουρκία για τη στάση της και για το γεγονός ότι εργαλειοποιεί συστηματικά απελπισμένους ανθρώπους για να μας εκβιάζει, θέτουμε θέμα αμφισβήτησης της νόμιμης φύλαξης των συνόρων, χωρίς καμιά απολύτως τεκμηρίωση ή απόδειξη.

Το έργο των ΜΚΟ που έχουν συνδράμει στην έρευνα και διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα έχει αναγνωριστεί από τις επίσημες αρχές της Ελλάδος. Δεν θα δεχθούμε όμως περιπτώσεις ΜΚΟ που εμπλέκονται στη διευκόλυνση παράνομης διέλευσης από τα σύνορά μας. Για τέτοιες περιπτώσεις τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχει η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Αυτό θα πει σεβασμός στο Κράτος Δικαίου. Πρέπει να δοθεί πλέον ένα τέλος στην υιοθέτηση ψευδών ειδήσεων που προφανώς εξυπηρετούν σκοπιμότητες. Όλοι βρισκόμαστε ενώπιον των ευθυνών μας και κατά μείζονα λόγο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως ο ύψιστος δημοκρατικός θεσμός της ΕΕ».