Ελίζα Βόζεμπεργκ: «Ηθική και νομική υποχρέωση της Ε.Ε. να ολοκληρώσει τη μεταναστευτική νομοθεσία»

Την ανάγκη για ευδόκιμη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος με την ανάληψη ευθυνών από όλα τα κράτη μέλη ανέδειξε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, υπεύθυνη από την ευρωομάδα της ΝΔ για θέματα μετανάστευσης και ασύλου, παρουσία του Έλληνα Επιτρόπου και Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτη Σχοινά.

Στη σχετική συζήτηση για την ταχεία υιοθέτηση του ευρωπαϊκού νομοθετικού πακέτου περί ασύλου και μετανάστευσης, η κ. Βόζεμπεργκ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μόνο το 2023 πάνω από 2500 άνθρωποι χάθηκαν ή αγνοούνται στην Κεντρική Μεσόγειο ενώ στον Ανατολικό διάδρομο και συγκεκριμένα στο Αιγαίο τα εγκληματικά δίκτυα που εκμεταλλεύονται απελπισμένους ανθρώπους συνεχίζουν ασταμάτητα τη δράση τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι η Ευρώπη σήμερα παρά ποτέ οφείλει να ανταποκριθεί άμεσα στα κορυφαία αιτήματα των Ευρωπαίων πολιτών ενόψει των ευρωεκλογών και να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η αλληλεγγύη είναι ουσιαστική ευρωπαϊκή αξία.  

Ακολουθεί το λινκ με το βίντεο και ολόκληρη η παρέμβαση της Ελίζας Βόζεμπεργκ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: https://youtu.be/unD2KuJxa8c

«Μόνο το 2023 πάνω από 2500 άνθρωποι χάθηκαν ή αγνοούνται στην Κεντρική Μεσόγειο. Αντίστοιχα, στον Ανατολικό διάδρομο και συγκεκριμένα στο Αιγαίο τα εγκληματικά δίκτυα που εκμεταλλεύονται ανθρώπους συνεχίζουν ασταμάτητα τη δράση τους.

Η ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία 4 χρόνια φυλάσσει αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και έχει οδηγήσει εκατοντάδες διακινητές στη δικαιοσύνη. Όμως, αν η πάταξη  αυτών των οργανώσεων εργαλειοποίησης ψυχών δεν γίνει με κοινή ευρωπαϊκή πολιτική και συμμετοχή όλων των κρατών μελών, το φαινόμενο δεν νικιέται.

Όπως επίσης, ευδόκιμη διαχείριση του μεταναστευτικού δεν νοείται χωρίς την απαραίτητη προϋπόθεση συμφωνιών για νόμιμες επιστροφές με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης των αιτούντων άσυλο. Παράλληλα, και η οργάνωση νόμιμων οδών μετακίνησης προβάλλει πιο αναγκαία από κάθε άλλη φορά.

Συνάδελφοι,

Έχουμε ηθική και νομική υποχρέωση να ανταποκριθούμε στα κορυφαία αιτήματα των πολιτών. Ως εισηγήτρια του ΕΛΚ στο φάκελο για τη διαχείριση κρίσεων, σε συνεργασία με τους συναδέλφους των λοιπών πολιτικών ομάδων, καταλήξαμε σ’ ένα κείμενο με δίκαιες θέσεις. Όταν θέλουμε, μπορούμε.

Ενόψει των ευρωεκλογών οφείλουμε στους Ευρωπαίους πολίτες έμπρακτη απόδειξη ότι η αλληλεγγύη είναι ουσιαστική ευρωπαϊκή αξία. Πιστεύω ακράδαντα ότι η ανάληψη ευθυνών από όλα τα κράτη μέλη αδιακρίτως θα μπορούσε να οδηγήσει στην ολοκλήρωση της νομοθεσίας για το άσυλο και τη μετανάστευση πριν από το τέλος της θητείας μας».