Βόζεμπεργκ_μετανάστες_πρόσφυγες_λαθρεμπόριο_παρέμβση_καταπολέμηση_παρέμβαση_ολομέλεια_Στρασβούργο_προσφυγικές_ροές

«Η ευθύνη για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας ανθρώπων ανήκει σε όλους μας»

Βρυξέλλες,  30 Οκτωβρίου 2017

 

Ελίζα Βόζεμπεργκ: «Η ευθύνη για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας ανθρώπων ανήκει σε όλους μας»

 

           Τη σημασία της ανάπτυξης νόμιμων οδών μετακίνησης προς την Ευρώπη για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, που διακινεί παράνομα μετανάστες στην περιοχή της Μεσογείου, υπογράμμισε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη με παρέμβαση σε σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, παρουσία του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Valdis Dombrovskis

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, αναφερόμενη σε στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης σχετικά με τους θανάτους μεταναστών που διακινούνται στη Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια, έκανε λόγο για ένα εγκληματικό και αποκρουστικό φαινόμενο που δεν έχει καταφέρει ακόμα να ελέγξει η Ε.Ε., παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν γίνει τόσο στο πλαίσιο της εξωτερικής δράσης της Ένωσης όσο και σε επίπεδο εσωτερικής πολιτικής.

Παράλληλα, η κυρία Βόζεμπεργκ δεν παρέλειψε να αναφερθεί για ακόμη μία φορά στις αυξημένες ροές μεταναστών που παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου από την Τουρκία, γεγονός που αποδεικνύει τον ουσιαστικό ρόλο των λαθρεμπόρων στην έξαρση της μεταναστευτικής κρίσης. Στο ίδιο πλαίσιο, σημείωσε τη αναγκαιότητα της υφιστάμενης επαναδιαπραγμάτευσης του Κανονισμού του Δουβλίνου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της Ελίζας Βόζεμπεργκ:

«Κύριε Αντιπρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι,

Η λαθραία διακίνηση ανθρώπων στη Μεσόγειο συνεχίζει σήμερα να αποτελεί μία άκρως κερδοφόρα επιχείρηση του οργανωμένου εγκλήματος, με τζίρους που φτάνουν τα 5 και 6 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως και να διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην έξαρση της μεταναστευτικής κρίσης. Είναι τραγικό ότι η Μεσόγειος έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε τόπο εκμετάλλευσης της ανθρώπινης δυστυχίας με το χειρότερο τρόπο.

Στους 22.500 ανέρχονται οι θάνατοι και οι εξαφανίσεις μεταναστών παγκοσμίως από τις αρχές του 2014 έως τον Ιούνιο του 2017 ενώ οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφονται στη Μεσόγειο. Τον προηγούμενο χρόνο μάλιστα έφτασαν τους 5.143, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί ετησίως από το 2000 μέχρι σήμερα.

Η χώρα μου η Ελλάδα, λόγω γεωγραφικής θέσης, αποτελεί σταυροδρόμι στη λαθραία διακίνηση ανθρώπων και παρά τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί, δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να ελέγξουμε το φαινόμενο. Μόνο τον Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο φέτος στα ελληνικά νησιά περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έφτασαν. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διακινητές αλλάζουν γρήγορα διαδρομές, ενώ οργανώνονται και διαφημίζονται μέσω του διαδικτύου. Γι’ αυτό η καταπολέμηση του εγκλήματος λαθρεμπορίας ανθρώπων επιτυγχάνεται κυρίως από τον περιορισμό της ζήτησης από τους ίδιους τους μετανάστες. Η ανάπτυξη νόμιμων οδών μετακίνησης προς την Ευρώπη είναι ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος για να το πετύχουμε και στηρίζουμε δυνατά αυτή την προσπάθεια.

Η ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες καταγωγής και διέλευσης μεταναστών, η επαναδιαπραγμάτευση του Δουβλίνου και η προώθηση ευρωπαϊκού πλαισίου επανεγκατάστασης προσφύγων αποτελούν τον κεντρικό άξονα των προσπαθειών μας. Η αλληλεγγύη, η αμοιβαία εμπιστοσύνη στην ανταλλαγή πληροφοριών και στην αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των διωκτικών αρχών των κρατών μελών είναι το κλειδί για να θέσουμε τον έλεγχο σε αυτό το εγκληματικό και αποκρουστικό φαινόμενο. Αρκεί να συμφωνήσουμε ότι η ευθύνη ανήκει σε όλους μας.

Ευχαριστώ πολύ».