«Δεν θα στηρίξουμε αυθαίρετες καταγγελίες σε βάρος της Ελλάδας»

 «Συνάδελφοι,

Καθ’ όλη την περίοδο λειτουργίας της επιτροπής ελέγχου για τον Frontex και σε κάθε σχετική συζήτηση ερχόμασταν αντιμέτωποι με επαναλαμβανόμενες καταγγελίες για δήθεν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα. 

Ειδικά η χώρα μου η Ελλάδα βρέθηκε επανειλημμένα στο στόχαστρο fakenews και αδίκων επιθέσεων που έφτασαν στο σημείο να ζητούν ακόμη και την αποχώρηση του οργανισμού από την ελληνική επικράτεια. Η αλήθεια πόρρω απέχει απ’ αυτή τη ζοφερή εικόνα που ορισμένοι εσκεμμένα αποδίδουν στην Ελλάδα χωρίς αποδείξεις και τεκμηριωμένα στοιχεία. 

Για να μιλήσουμε σοβαρά και υπεύθυνα: Οι γυναίκες και οι άντρες των αρμοδίων ελληνικών αρχών εξακολουθούν να σώζουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές, όπως έκαναν πάντα, επιτελώντας σημαντικό ανθρωπιστικό έργο. Στην Ελλάδα ο Frontex συνεχίζει να αναπτύσσει αποτελεσματική επιχειρησιακή δραστηριότητα σε συντονισμό με τις ελληνικές αρχές, όπως ορίζει το εθνικό νομοθετικό πλαίσιο. Ακόμη και σε περιόδους αυξημένης μεταναστευτικής πίεσης ή υβριδικού πολέμου σε βάρος της Ελλάδας, η χώρα αντιμετώπισε εκατοντάδες χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους με πλήρη σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα και όπως ορίζει το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, δεν θα στηρίξουμε στο κείμενο καμία αναφορά σε αβάσιμες κατηγορίες που υιοθετούν προσωπικές εκτιμήσεις και καταλήγουν σε αυθαίρετα συμπεράσματα».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξή μου στη δημοσιογράφο Αλεξία Κουλούρη για το κανάλι της ΒΟΥΛΗΣ, από το Στρασβούργο για την τελευταία Ολομέλεια του ΕΚ για το 2023.