«Απαίτηση των πολιτών άμεση λύση στο προσφυγικό»

 

Στρασβούργο, 6 Φεβρουαρίου 2018

Ελίζα Βόζεμπεργκ :

«Απαίτηση των πολιτών άμεση λύση στο προσφυγικό»

Την ανάγκη για μία άμεση και δίκαιη λύση στο προσφυγικό – μεταναστευτικό  ζήτημα υπογράμμισε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ.  κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, με παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο,  επισημαίνοντας ότι πρόκειται για κορυφαίο ζήτημα υψίστης σημασίας που η Ευρώπη δεν έχει ακόμα καταφέρει να διαχειριστεί αποτελεσματικά παρά τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων πολιτών.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής έκανε ειδική αναφορά στην Ελλάδα και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου που εξακολουθούν να δέχονται μεταναστευτικές πιέσεις, ενώ δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει για ακόμα μία φορά τη στάση ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών που αρνούνται να δεχτούν τη δίκαιη και αναλογική κατανομή προσφύγων σε όλα τα κράτη μέλη.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Βόζεμπεργκ ανέφερε ότι η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης πρέπει να γίνεται στη βάση των θεμελιωδών αξιών της, διαφορετικά σοβαρά ζητήματα, όπως το προσφυγικό, εγκυμονούν κινδύνους για την ίδια την ευρωπαϊκή συνοχή.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της Ελίζας Βόζεμπεργκ:

              «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχουμε ακόμη ανταποκριθεί στις δίκαιες απαιτήσεις των Ευρωπαίων πολιτών για το προσφυγικό μεταναστευτικό ζήτημα που μας απασχόλησε σε πάρα πολλές συνεδριάσεις. Είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων υψίστης σημασίας, αφού εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έρχονται στην Ευρώπη προς αναζήτηση αξιοπρεπούς τρόπου επιβίωσης.

Στη χώρα μου την Ελλάδα οι ροές συνεχίζονται κυρίως από τα παράλια της Τουρκίας προς τα νησιά του Βορείου ανατολικού Αιγαίου.  Οι πιέσεις που υφίστανται τα νησιά είναι τεράστιες, οι υπηρεσίες ασύλου αδυνατούν να ανταποκριθούν στον αριθμό των αιτήσεων και οι κάτοικοι των νησιών παρά την αποδεδειγμένη φιλοξενία τους βρίσκονται σε δεινή θέση. Το σχέδιο αναθεώρησης του Δουβλίνου καθυστερεί, ενώ παράλληλα συγκεκριμένες χώρες αρνούνται να επιδείξουν αλληλεγγύη για αναλογική υποδοχή προσφύγων.

Έχουμε αποτύχει να διαχειριστούμε αποτελεσματικά το πρόβλημα αυτό που κλονίζει τη συνοχή μας. Οφείλουμε όλοι ανεξαιρέτως να αναλάβουμε άμεσα τις ευθύνες μας, σεβόμενοι τα ευρωπαϊκά ιδεώδη και την ανθρώπινη ζωή. Διαφορετικά, παρέλκει κάθε συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης στη βάση των θεμελιωδών αξιών της».

Παρακολουθείστε την  παρέμβαση της κα. Βόζεμπεργκ εδώ