Ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το ηλεκτρονικό έγκλημα

20170608 1                20170608 2

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες,  8 Ιουνίου 2017

 

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το ηλεκτρονικό έγκλημα

 

Δημόσια ακρόαση πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 7 Ιουνίου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα το έγκλημα και την ασφάλεια στο διαδίκτυο, ύστερα από πρωτοβουλία της ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας, κυρίας Ελίζα Βόζεμπεργκ Βρυωνίδη, και εισηγήτριας της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το έγκλημα στο διαδίκτυο.

 

Τη συζήτησε άνοιξε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κ. Manfred Weber, ο οποίος αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και η παγκόσμια κοινότητα από την έξαρση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και τις αλλεπάλληλες επιθέσεις σε υποδομές ζωτικής σημασίας των Κρατών  – Μελών. Ο κ. Weber τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η εντατικοποίηση του αγώνα για την καταπολέμηση του κυβερνοεγκλήματος αποτελεί βασική προτεραιότητα του Ε.Λ.Κ. και προωθείται με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

 

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής συντόνισε τη συζήτηση και υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η διαμόρφωση ενός ευρωπαϊκού συνεκτικού νομοθετικού πλαισίου, που να ρυθμίζει τη συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και να εναρμονίζει τις διαφορετικές πρακτικές σε επίπεδο κρατών μελών στον αγώνα κατά του κυβερνοεγκλήματος. Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά στο διασυνοριακό χαρακτήρα του ηλεκτρονικού εγκλήματος και στην ανάγκη για εξειδικευμένη εκπαίδευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και αρχών, προκειμένου να συμβαδίζουν με την εξέλιξη της τεχνολογίας, εντοπίζοντας άμεσα τους δράστες εγκληματικών ενεργειών στο διαδίκτυο.

 

Βασικός προσκεκλημένος της κυρίας Βόζεμπεργκ και κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Γεώργιος Παπαπροδρόμου, Γενικός Διευθυντής του τμήματος δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο κ. Παπαπροδρόμου στην εισήγησή του στάθηκε στο δύσκολο έργο των διωκτικών αρχών για την αντιμετώπιση του κυβερνοεγκλήματος, σημειώνοντας ότι κλειδί στην πρόληψη και καταπολέμησή του αποτελεί η αύξηση της διεθνούς αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας και η ανταλλαγή των πληροφοριών, μεταξύ Europol, Interpol και Eurojust.

 

Κλείνοντας, η κυρία Βόζεμπεργκ συνεχάρη τον κ.  Παπαπροδρόμου για το εξαιρετικό έργο της ελληνικής υπηρεσίας δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος και την αποτελεσματική ανταπόκριση στις νέες προκλήσεις.