Άρθρο για την Πανευρωπαϊκή Ημέρα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων στο mignatiou.com

Tης Ελίζας Βόζεμπεργκ 

Με αφορμή την πανευρωπαϊκή ημέρα κατά της εμπορίας ανθρώπων (18 Oκτωβρίου),  που έχει καθιερωθεί με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι γνωστή ως ”European Anti-Trafficking Day”, θέλησα να καταθέσω μία σειρά από σκέψεις για την αντιφατικότητα του σύγχρονου κόσμου.

Σε ένα περιβάλλον, όπου η απόλυτη προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων φαίνεται να είναι – θεωρητικά τουλάχιστον – αδιαπραγμάτευτη και αποτυπωμένη σε πληθώρα διεθνών κειμένων αυξημένης νομικής ισχύος, η πραγματικότητα δυστυχώς διαψεύδει τα κείμενα και τις διακηρύξεις.

Η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο με σκοπό το κέρδος, η σωματεμπορία ή αλλιώς ”trafficking”, εξελίσσεται σε μία από τις πιο συνήθεις, επικίνδυνες και επικερδείς μορφές του διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος, αν και αποτελεί πολλαπλή και διαρκή παραβίαση σχεδόν όλων των ατομικών δικαιωμάτων, ξεκινώντας μάλιστα πάντοτε από την εξουδετέρωση του ακρογωνιαίου λίθου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και, ούτως ειπείν, πυλώνα της ανθρώπινης υπόστασης, δηλαδή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ σε μία δυνητική σύνδεση της σωματεμπορίας με τη μετανάστευση, που παρουσιάζει επίσης τον τελευταίο καιρό ιδιαίτερη έξαρση. Ασφαλώς, τα αίτια αμφοτέρων των φαινομένων είναι δυνατόν να συμπίπτουν, ειδικά όσα αφορούν στην έλλειψη κατάλληλης νομοθεσίας, εκπαίδευσης και υποδομών σε ορισμένες (σ.σ. δυστυχώς αρκετές ακόμα) γωνιές του πλανήτη, σε καμία περίπτωση όμως η μετανάστευση και η σωματεμπορία δεν εξηγούνται με σχέση αιτίου – αιτιατού.

Μία τέτοια προσέγγιση θα ήταν παρακινδυνευμένη, ίσως ακραία, καίτοι δεν γίνεται να παραβλέψουμε ούτε είναι παράδοξο να ισχυριστούμε ότι τα ακραίως ανεξέλεγκτα μεταναστευτικά ρεύματα της τελευταίας περιόδου παρέχουν εν δυνάμει πρόσφορο έδαφος για αύξηση της παράνομης δραστηριότητας των διεθνών κυκλωμάτων σωματεμπορίας. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι είναι εξόχως αυξημένη η μετανάστευση και μετακίνηση γυναικείων πληθυσμών και παιδιών, ως ιδιαίτερα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, που αποτελούν κατά κανόνα τα κύρια θύματα trafficking.

Και επειδή, αναφερόμενοι σε φαινόμενα και εγκληματικές δραστηριότητες διεθνών διαστάσεων, καλό είναι να εστιάζουμε στον τομέα της πρόληψης, η άποψη μου έχει μία συγκεκριμένη και σαφή κατεύθυνση. Όσο και αν εκσυγχρονιστεί η νομοθεσία σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, με την αυστηροποίηση των ποινών και την πρόβλεψη επιβαρυντικών περιπτώσεων για τους δράστες της σωματεμπορίας, ο εκάστοτε νομοθέτης δεν πρέπει να ξεχνά ότι πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό έγκλημα παραβίασης του σκληρού πυρήνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τούτο σημαίνει ότι τα κράτη, οι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί και η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλουν να ρίξουν το βάρος στην προστασία των αναγνωρισμένων ή πιθανών θυμάτων, στην ενδυνάμωση των δικαιωμάτων και του κοινωνικού τους ρόλου, στην εξομάλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, που οδηγούν σε εκμετάλλευση των ”αδυνάτων” από τους ”ισχυρούς”, και στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης κατά της εμπορίας.

Τέτοιου είδους προληπτικά μέτρα είναι απαραίτητα όχι μόνο σε χώρες, όπου οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες ευνοούν τη μετακίνηση πληθυσμών και την ανενόχλητη δράση των κυκλωμάτων σωματεμπορίας αλλά και στις δικές μας ευρωπαϊκές κοινωνίες, που εμφανίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά αγοράς υπηρεσιών από τα θύματα trafficking.

Είναι χρέος μας λοιπόν να βοηθήσουμε αυτά τα θύματα να βρουν το σθένος, ώστε να ξεφύγουν από το καθεστώς ομηρίας που βιώνουν, και είναι προορισμένο να τους σημαδεύει για πάντα. Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν αποτελεί αντικείμενο οποιασδήποτε εμπορικής συναλλαγής, διαπραγμάτευσης ή συμφωνίας. Δεν παζαρεύεται. Δεν μπαίνει στη ζυγαριά.

# European AntiTrafficking Day

 

http://mignatiou.com/2015/10/i-anthropini-axioprepia-den-exagorazete/