Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΕΤΑ

Ο θόρυβος που δημιουργήθηκε γύρω από τη φέτα, οφείλεται στο ότι η συμφωνία CETA απαγορεύει στους παραγωγούς του Καναδά την παραγωγή πέντε συγκεκριμένων ευρωπαϊκών τυριών, μεταξύ των οποίων η φέτα, εξαιρώντας όσους παρήγαγαν τα πέντε αυτά τυριά μέχρι την 18η-10-2013 – λόγω ενός προϋπάρχοντος κανονισμού – χωρίς όμως αυτοί να αποτελούν εξαγωγική απειλή για την ελληνική φέτα.

Στη συμφωνία υπάρχει ΡΗΤΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ότι η χρήση της ονομασίας αυτών των πέντε ευρωπαϊκών τυριών:
1. Θα συνοδεύεται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ από λέξεις όπως “kind”, “type”, “style”, “imitation” κ.λπ.
2. Θα φέρει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ορατή και ευανάγνωστη ένδειξη της γεωγραφικής προέλευσης του προϊόντος, προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο σύγχυσης των καταναλωτών.
3. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ τόσο στους νέους όσο και στους παλιούς Καναδούς παραγωγούς η χρήση οποιωνδήποτε ενδείξεων παραπέμπουν στην Ελλάδα (όπως εικόνες, λέξεις κλπ).

Μέσω της οικονομικής και εμπορικής συμφωνίας ΕΕ – Καναδά CETA, μόνο από τη μείωση των δασμών οι ευρωπαϊκές εξαγωγικές επιχειρήσεις στο εξής θα εξοικονομούν ετησίως 600 εκ ευρώ.

Ειδικά σε ό, τι αφορά στο τυρί, οι 2.000 τόνοι που εισάγει μέχρι σήμερα σε ετήσια βάση ο Καναδάς από την ΕΕ, αναμένεται να αυξηθούν σε 16.000, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της τυροκομίας.
Έτσι, η CETA εξασφαλίζει την προστασία 15 προϊόντων γεωγραφικών ενδείξεων της χώρας μας (φέτα, κεφαλογραβιέρα, γραβιέρα Νάξου και Κρήτης, κασέρι, μανούρι, ελαιόλαδο Καλαμάτας, Χανίων, Σητείας, Λακωνίας, ελιές Καλαμάτας, Κρόκος Κοζάνης, Μαστίχα Χίου κ.λπ.). Με την εφαρμογή της CETA οι Έλληνες παραγωγοί όχι μόνο δεν έχουν κάτι να φοβηθούν, αλλά αντιθέτως αποκτούν νέες σημαντικές ευκαιρίες επέκτασης των εξαγωγικών τους δραστηριοτήτων.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική διάσταση του ζητήματος, θα πρέπει να γνωρίζετε αφενός ότι η CETA υπερψηφίσθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατά τη σύνοδο της 30ης Οκτωβρίου 2016 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και αφ’ ετέρου ότι το Υπουργείο Εξωτερικών με σχετικό σημείωμά του προς τους Έλληνες ευρωβουλευτές, πρότεινε την επικύρωση όλων των άρθρων της.

Σε κάθε περίπτωση η συμφωνία CETA εντάσσεται στη στρατηγική ανοιχτών οριζόντων με μείωση δασμών, ενίσχυση εμπορίου και τόνωση εξαγωγών, την οποία η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ.

Τέλος, και για όσους έσπευσαν να καταγγείλουν τους Έλληνες ευρωβουλευτές για αντεθνική στάση στο θέμα της φέτας, έχω να πω ότι η σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση είναι η αποτελεσματικότερη άμυνα απέναντι στην παραπληροφόρηση και το λαϊκισμό.