Ελίζα Βόζεμπεργκ: Επιτακτική ανάγκη η ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

Την ανάγκη για άμεση ολοκλήρωση της νομοθεσίας που αντιμετωπίζει διεξοδικά τη βία κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία στην ΕΕ, τόνισε σε παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του ΕΛΚ, αντιπρόεδρος της επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη μιλώντας εξ ονόματος του ΕΛΚ ενώπιον της αρμόδιας Επιτρόπου της ΕΕ για θέματα Ισότητας κ. Helena Dali.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι η έμφυλη βία κατά των γυναικών τόσο εντός όσο και εκτός διαδικτύου είναι βαθιά ριζωμένη στις διαρθρωτικές ανισότητες της κοινωνίας και παραμένει αθόρυβη, αποτελώντας βάναυση παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις γυναικοκτονίες που αποτελούν, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τη σύγχρονη μάστιγα της ανθρωπότητας.  

           Στο πλαίσιο αυτό, η Ελίζα Βόζεμπεργκ ως εισηγήτρια της νομοθετικής έκθεσης για την έμφυλη βία στο διαδίκτυο, στην οποία εντάσσει την έμφυλη βία στα μείζονα εγκλήματα βάσει της νομοθεσίας της Ένωσης, έδωσε έμφαση στην πρόληψη του φαινομένου καθώς και στη στήριξη των θυμάτων, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης.

Ακολουθεί το βίντεο και το κείμενο της παρέμβασης της Ελίζας Βόζεμπεργκ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: https://youtu.be/Es7ugCdUH9E

«Κυρία Πρόεδρε, κάθε χρόνο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, εξετάζουμε την εικόνα του φαινομένου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η έμφυλη βία εντός και εκτός διαδικτύου είναι βαθιά ριζωμένη στις διαρθρωτικές ανισότητες της κοινωνίας και παραμένει αθόρυβη, αποτελώντας βάναυση παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, η επικοινωνία των πολιτών, οι συναλλαγές και αλληλεπιδράσεις στους ψηφιακούς αγνώστους χώρους έχουν αναδείξει το έγκλημα της διαδικτυακής έμφυλης βίας, που συνεχώς λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αν αναλογιστεί κανείς ότι, ενδεικτικά, μία στις δέκα γυναίκες έχουν βιώσει παρενόχληση μέχρι τα δεκαπέντε χρόνια τους, ενώ μία στις πέντε νεαρές γυναίκες στην Ένωση δεκαοκτώ ως δεκαεννέα ετών αναφέρουν διαδικτυακή σεξουαλική παρενόχληση.

Εννοείται ότι δεν αναφέρομαι στις συχνές γυναικοκτονίες που αποτελούν —νομίζω, όλοι συμφωνείτε— τη σύγχρονη μάστιγα της ανθρωπότητας.

Η Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων και προσωπικά ως αντιπρόεδρος προτρέψαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εντάξει την έμφυλη βία στα μείζονα εγκλήματα βάσει της νομοθεσίας της Ένωσης και να εκπονήσει πρωτόκολλο στήριξης των θυμάτων, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης.

Αγαπητοί συνάδελφοι, έχουμε ήδη καθυστερήσει. Η Επιτροπή παρουσίασε νέα πρόταση για νομοθεσία και πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί. Οφείλουμε να ανταποκριθούμε στο αίτημα όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Πιστεύω ότι όλοι συμφωνούμε πως η έμφυλη βία δεν προσβάλλει μόνο τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά αποτελεί κορυφαίο θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτισμού.».